Halk Eğitimi Merkezleri, ülkedeki her yaş, eğitim, gelir, sosyal statü ve kültür düzeyindeki vatandaşlara onların ilgi, istek, yetenek ve beklentilerine yönelik mesleki, sosyal, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel alanlarda ücretsiz kurslar düzenleyen yaygın eğitim kurumları olarak dikkat çekiyor.

Artvin'de uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı Artvin'de uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

Bu kapsamda Murgul’da bulunan Halk Eğitimi Merkezlerinde de açılan çeşitli kurslarda vatandaşlar gelir elde edeceği meslek dalları da öğrenebiliyor.

Murgul Halk Eğitimi Merkezi Elişi kursunda bulunan 13 kursiyer, Usta Öğretici Emine Artar eşliğinde örgü örmeyi öğreniyor.

Halk Eğitimi Merkezinde 10 yıldır usta öğreticilik yaptığını söyleyen Artar, örgü, iğne-oya, makrome, kanaviçe gibi el işi ürünleri makine kullanmadan yaptıklarını kaydetti.

Kursların kadınlar için sosyalleşme alanı olduğuna dikkat çeken Artar, “Halk Eğitimi merkezlerde kadınların sosyalleştiği alanlar oluyor.  Ekonomik olarak getirisi az olsa da kadınların sosyalleşmesi için bir fırsat oluyor.” dedi.

El işçiliğinin zor olduğunu belirten Artar, “Kursa katılan kadınlardan bazıları hiç bilmiyor, burada öğreniyor bazıları biraz biliyor burada geliştiriyor. Hiç bilmeyenlerden verim almak biraz zaman alıyor çünkü el işçiliği zor bir iş. Oyuncak, çanta, yelek yapıyoruz, makromelerimiz var geri dönüşümden yaptığımız.” ifadelerini kullandı.

murgul halk eğitimii (3)

Kadınlar için kursların ikinci evleri olduğunu dile getiren Artar, kursta sosyalleşmek için çeşitli aktiviteler yaptıklarına değinerek, “Kadınlar için bu kurslar ikinci evleri oluyor. Kurs olarak etkinlikler gerçekleştiriyoruz, çay saatlerimiz oluyor, gezilerimiz oluyor ortam olarak çok güzel oluyor. Ev işlerinden kalan zamanlarını kadınlar burada değerlendiriyorlar. Herkes tanışıyor, birbirine kaynaşıyor her mahalleden bir tanıdığınız oluyor merhabalaşacağınız, güler yüzle karşılaşacağınız birileri oluyor.” diye konuştu.

9 yıldır Halk Eğitimi Merkezinin çeşitli kurslarına katıldığını söyleyen 51 yaşındaki kursiyer Gülsüm Akan, “Evde oturmaktansa gelip burada kendimize ortam buluyoruz. Halk eğitim kursları bize güzel bir kapı oluyor. 3 çocuğum var hemen hemen bütün ihtiyaçlarını yaptım diyebilirim bu kurslar sayesinde. Murgul küçük bir ilçe çok fazla aktivite yapılacak alan yok.” şeklinde konuştu.

58 yaşındaki Havva Aydın ise kursların keyifli olduğuna işaret ederek, “Halk Eğitim Kurslarına önceden çok gelmiyordum evde çocuklar olduğu için. Artık evde oturup bunalmaktansa kursa gelmek daha keyifli geliyor. Mekik yapıyorum, satıyorum aile ekonomisine katkı sunuyorum.” dedi.

murgul halk eğitimii (2)

Örgü yapmaktan keyif aldığını söyleyen 53 yaşındaki Selime Aydın da “10 yıldır kursa geliyorum. İlk kez yelek örüyorum, gelinim için örüyorum.  Burada fikir alışverişi de yapıyoruz, örnekler için bize yardımcı oluyorlar. Nakış, halı, iğne oya, dikiş neredeyse bütün halk eğitim kurslarına katıldım. Çocuklar büyüdü artık evde durmuyoruz. Kızımın çeyiz işlerini bitirdim şimdi oğluma yapıyorum.”  ifadelerini kullandı.

Kursiyer Fatma Şeyhoğlu ise kursların verimli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Bir şeyler üretmek çok keyif verici. Bunu arkadaş ortamında yapmak bu keyfi iki katına çıkarıyor. Örgü günlük hayattaki stresimizi de alıyor. Burada çeşitli etkinlikler de yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri dostlarımıza hediye ettiğimiz de oluyor satışa çıkardığımız da. Her yönüyle faydalı bu kurslar. Kadınlar evde oturmasın kurslarda kendilerini geliştirsin.”

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası