Anadolu mutfağı denilince akla ilk sıralarda gelen kuru fasulye, ucuzluğu ve içerdiği protein zenginliği nedeniyle fakir yiyeceği olarak adlandırılıyor.

Artık eskisi gibi ucuz olmayan ve yoksul ailelerin sofrasında lüks yiyecekler arasına giren kuru fasulyenin kilogram fiyatı Artvin’de 160 ile 200 lira arasında satılıyor. Lezzeti ile Türkiye’ye nam salan Binat fasulyesi ise 180 liradan alıcısı ile buluşuyor.

Artvin’de 35 yıldır gıda sektöründe hizmet veren Berta Şarküteri sahibi İsmail Keskin, iki yıl önce 35 liradan sattığı kuru fasulyeyi geçen yıl 80 liradan satışa çıkardığını bu yıl ise 160 liradan tezgahına koyduğunu söyledi.

kuruu fasulye ek25

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

Artan üretim maliyetlerinden dolayı fiyatların orantısız arttığını ifade eden Keskin, “Üretim eskiye nazaran az. Arazi yetersizliği de var. Üretim maliyetleri de arttı. Bu yüzden fiyatlar bayağı yüksek. Ben satıcı olarak pahalıya satmak istemem ancak ben de üreticiden pahalıya alıyorum. Umarım fiyatlar düşer. Çünkü vatandaş artık alamıyor. Bana göre bu kadar pahalı olmaması gerekiyor çünkü her sofrada olması gereken bir yiyecek bu. Geçen yıla oranla fiyat yüzde 100 arttı. Ancak diğer ürünlerde de yüzde 300 oranında arttı. Bu hesaba göre kuru fasulyenin 250 liradan aşağı satılmaması gerekiyor.” dedi.

Artvin’de yetiştirilen fasulyenin lezzetinin kaynağından bahseden Keskin, “Artvin’in doğası ve toprak yapısı kaliteli olduğu için bizim fasulyemiz çok lezzetli oluyor. Özellikle Ortaköy(Berta)’ün havası, suyu çok güzel ve bu da fasulyenin kalitesine etki eder. Bizim fasulyenin özelliklerinden biri de erken pişiyor olmasıdır. Bana göre et yemek yerine fasulye yenilebilir.” diye konuştu.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN