Artvin’de 153 olan mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı, iki ayda yaklaşık yüzde 267'lik artışla 561’e yükseldi.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı. Bu değişikliği takiben ilimizde Artvin Valisi Yılmaz Doruk Başkanlığında, İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar’ın Koordinatörlüğünde; İl Milli Eğitim Mesleki Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri, Meslek Liselerimizde yapılan çalışmalar sonucu 2 aylık sürede ilimizdeki öğrenci sayısı 561’e ulaştı.
Kanun değişikliği sonrasında sağlanan avantajlar, mesleki eğitim merkezlerine ilgiyi artırdı. Bu kapsamda Bakanlık, mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması ve istihdam artışına katkı vermek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda Aralık 2021'de yapılan değişiklikle mesleki eğitim merkezleri öğrenciler için çok daha cazip hale geldi.
Düzenleme öncesinde ilimizde 153 olan mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayımız, iki ayda yaklaşık yüzde 267'lik artışla 561’e yükseldi.
Yasada yapılan değişiklikle mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci okurken aylık yaklaşık 1275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanlar ise yaklaşık 2125 lira gelir elde edebiliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Ayrıca tüm öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanıyor. Bir gün okulda, dört gün işbaşında eğitimin verildiği merkezlerde edinilen deneyim, istihdam oranlarına da yansıyor.
Buralardan mezunların yüzde 88'i istihdama katılmış durumda. Tüm bunlara ek olarak mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırmak için yaş sınırlaması olmaması da büyük avantaj oluşturuyor.
İlimiz genelinde 16 Kurumumuzda bulunan Mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu imkanların tanıtımı ve tüm gençlerin, ailelerin yeniliklerden haberdar olması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Bu kapsamda hazırlanan kamu spotu videomuz sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılmıştır. Ayrıca yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, ailelere mesleki eğitim konusunda rehberlik hizmeti sunmaktadır. Kentte sanayi ve ticaret odalarına, sektör temsilcilerine ve ailelere mesleki eğitim merkezlerini tanıtılıyor.
Özellikle Sanayi Sitesinin bu imkândan yararlanabilmesi için Sanayi Sitesine mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu açıldı. Bu adımlar kısa sürede öğrenci sayılarımıza yansıdı.
İki aylık zaman diliminde öğrenci sayımız yüzde 267 artmıştır. 2022 yılı sonuna kadar 1000 vatandaşımızı mesleki eğitim merkezleri ile buluşturma hedefi var.
Mesleki eğitim merkezlerinin hem insan kaynağımızın niteliğinin artmasında hem de özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli katkı sunacağına inanılıyor.
dördüncü ve 37 öğrenci ile Mobilya ve İç Mekan Tasarımı beşinci sırada oldu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu

Editör: Haber Merkezi