Evin Masraflarını Zor Karşılıyorum Evin Masraflarını Zor Karşılıyorum


Elif Ataman Uzunal “Bu zorlu yaşamı kolaylaştıracak olan toplumdur”
Özel Borçka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Elif Ataman Uzunal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Elif Ataman Uzunal hem engelli bireylere yaklaşımın nasıl olması gerektiği hakkında hem de Özel Borçka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilgi verdi.
Engelliler için; birey, özel kurum ya da kamuda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Elif Ataman Uzunal, bireysel eğitimin öneminin artması gerektiğini vurgulayarak; “Ülkemiz de engelli bireyler için imkânlar gelişmekte olup hala eksiklerimiz vardır. Yapılması gerekenler ya da yapılsa iyi olur dediğim noktalar ise şunlardır; İlk olarak bireysel eğitimin önemi artmalı her engelli bireye ve ailesine özel olarak ilgilenen bir uzman ataması yapılabilir ya da devlet bu nokta da desteklemeler yapabilir
Özel kurumlar da imkânlar arttırılarak, hem öğretmenler tatmin edilmeli hem de veli-öğrenci en iyi şartlar da eğitim alabilmelidir. Çünkü eğitim, hizmetler için mutluluk ön şarttır.
Kamuda ise özel eğitim ve engelli birey hakları bilinerek ona uygun tüm önlemler ve şartlar sağlanabilir. Okullar da her bir öğrenciye bir öğretmen düşmesi sağlanabilir. Çünkü bireysel eğitim her anlamda daha verimlidir.
Engelli bireylere ve ailelerine ülkemiz de birçok hak verilmiştir. Ancak farklı alanlar da farklı haklar da verilebilmelidir. Genel kapsam olarak engelli bireylere eğitim hakkı(ücretsiz), aylık maaş hakkı, müze ve ören yerler de indirim hakkı gibi birçok hakları bulunmaktadır. Ayrıca Engelli hakları kanunu ile bu haklar koruma altındadır. Ailelere ise ÖTV indirimi, bakım aylığı gibi yardımlar sağlanmaktadır.” Dedi.
“Her insana aslın da anlayış sabır, empati ile yaklaşmak gerekir”
Birey olarak engellilere karşı tutumun nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Uzunal, “Karşımızdaki engelli birey hasta değildir bunu bilerek ve acımadan yaklaşmamız gerekir” diyerek yapılası gerekenleri aktardı; “Öncelikle insan olarak karşımızdaki insana tutumumuz nasıl olmalıdır bunu düşünmek gerekir. Her insana aslın da anlayış sabır, empati ile yaklaşmak gerekir. Karşımızdaki engelli birey hasta değildir bunu bilerek ve acımadan yaklaşmamız gerekir. Özel eğitimin için de biri olarak bunu özellikle belirtmek isterim onlara farklı bir nesne gibi bakmaktan vazgeçmemiz lazım çünkü bu bakışlar kadar o bireylerin kendi engelleri rahatsız etmiyor. Bu yüzden karşımız da farklı bir yetersizliği olan birey olduğunu bilerek sabırla, anlayışla yaklaşmamız ve engelinden dolayı zorlaşan hayatlarını elimizden geldiğince kolaylaştırmamız gerekiyor. Buradan sizin aracılığınızla insanlara seslenmek istiyorum. Engelli kardeşlerimizi farklılaştırmadan onlara kolaylık sağlayarak yaklaşalım.”
“Ücretsiz Eğitim Sağlamaktadır”
Öğrenme Güçlüğü olan bireylere yönelik eğitim ve hizmet verilen Özel Borçka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında da bilgi veren kurum Müdürü Ataman; “Bilindiği üzere kurumumuz ücretsiz eğitim sağlamaktadır. Kurumumuz da zihinsel yetersizliği olan(hafif, orta, ağır) bireylere, Otizm Spektrum bozukluğu olan bireylere, Öğrenme Güçlüğü olan bireylere yönelik eğitim ve hizmet verilmektedir. Ayrıca EKPSS’ye yönelik ekstra çalışmalarımız olmaktadır. Ve yetersizliğinden dolayı çekingeni içine kapanık, sosyal beceriler de yetersizliği olan bireylere rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Öğrenci velilerine psikolojik destek verilmektedir.
Bu zorlu yaşamı kolaylaştıracak olan toplumdur, biziz. Bu yüzden eğitimler almak, onların farkında olarak yaşamak ve her türlü desteği elimizden geldiğince sağlamak zorundayız. Engelli bireylere ve aileye psikolojik destek arttırılmalıdır. Her aileye psikolojik danışman atayabilsek keşke. Ayrıca engelli bireylere psikolojik olarak yapabileceğimiz en büyük destek onları farklılaştırmadan, iç içe yaşamayı öğrenmemiz olacaktır. Böylece onlarında kendilerini kabul etmeleri için daha kolay olur.”dedi.
“Engelli Kardeşlerimizi Ayırmadan İç İçe Yaşamalıyız”
Engelli bireylerin topluma kazandırılması için “EKPSS çok güzel bir imkândır.” diyen Uzunal “Bu saye de engelli bireyler memur hayatına ulaşıp insanlarla kaynaşma ve kendi hayatını idame ettirme şansı yakalayacaktır. Kafeler de, özel kurumlar da engelliler için çalışma imkânı arttırılabilir. Toplu etkinlikler de, çalışmalar da onları farklılaştırmamak kaynaşmaları için önemli bir etkendir. Okul öncesi dönemden üniversite dönemine hatta yaşam boyu eğitim de engelli kardeşlerimizi ayırmadan iç içe yaşamalıyız.” İfadelerine yer verdi.
Gürkan Kavasoğlu

Editör: Haber Merkezi