2021 yılında kurulan Borçka ve Köyleri Turizm Geliştirme Kooperatifi, İsmet Acar Sosyal Tesislerinde kurmuş oldukları Dayanışma Evi, yöresel yemekler ve organik ürünleri vatandaşlarla buluşturuyorlar. Dayanışma Evin de hediyelik eşya standını açarak kadın girişimcilere destek oldukları belirtildi.

organik 3

Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Hasan Özışık, Borçka ilçesinin turizme değer kattığını belirterek kooperatif ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. Yöreye ait bal, pekmez ve marmelatların olduğunu aktararak organik ürünler konusunda eksiklerin var olduğunu şu sözlerle dile getirdi “ Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın destekleriyle dayanışma evimizin kira, yakıt ve aydınlatma giderleri belediye tarafından üstlenilmiştir. Bizde mutfak açarak yöresel yemekler ve geleneksel mutfağını gelen turistlere ikramda bulunarak tanıtımını yapıyoruz. Organik ürünler bulunduruyoruz bunun yanı sıra kadın girişimcilerin bir arada olduğu gönüllülerin çalışabildiği bir yer burası. İnsanların birlikte olabileceği eğlence merkezi olsun dediler o yüzden burada Cumartesi günleri canlı müzik yapıyoruz. Henüz tam toparlanmış değiliz burada eksiklerimiz çok. Organik ürünler konusunda biraz eksiğimiz var. Tamamen yöremize ait pekmez, ballar mevcut. Ortaklarımızdan Erdal Kaya Sanatisde onun tarlası var ve çilek üretiyor onun çileklerini burada pazarlıyoruz. İsteyen kişilere burada pazarlama alanı var. Yaptığımız tüm ürünlerde kendi etiketimizi koruyoruz. Talep var ama ürün yetiştiremiyoruz bazen de öyle bir sıkıntımız var.” dedi.

organik 1

Coğrafi İşaret alan Demir Elması ile Kooperatif adına çalışmalar yapılacağını söyleyen Özışık, kadın girişimcilerin var olacağı atölyeler kuracaklarını belirtti. Özışık “Borçka Demir Elması diye geçecek ve bizde bunun üzerine çalışmalar yapacağız. Demir elmadan üretilen sirke ve marmelatı yapıp istihdam oluşturmaya çalışacağız. Bunun için bir yer hazırlayacağız bunun yanında soğuk hava deposu kurulması lazım. Kadın istihdamı yapacağımız küçük atölyeler kuracağız. Kooperatifler amacına uygun doğru yönetilirse kesinlikle kooperatifçilik geriye dönük kar elde ettiren bir kurum oluyor” ifadelerine yer verdi.  

Üretimden uzaklaşan insanları geri kazanmaya çalıştıklarını vurgulayan Özışık, “Köy muhtarları ile bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Demir elmayı nasıl çoğaltabiliriz, demir elma konusunda eksik bilgilerimiz nedir konusunda muhtarlarla fikir alışverişi yapacağız. Elde edilen ürünleri kooperatifimizde pazarlayacağız. İnsanlar üretimden uzaklaştı hazıra alışkın toplum oldular.  Biz çok fazla göç veren bir iliz dolayısı ile insanlar topraklarını terk ettiği zaman topraklarına bakamadılar. Biz şimdi bunları geri kazanmak istiyoruz.” diye konuştu.

Gülşen MAKAR

organik 4

Editör: Editör Masası