Karadeniz Bölgesinde tur rehberliği yapan Özer Öztürk, Artvin Gazeteleri muhabirine Artvin’de keşfedilmemiş birçok nokta olduğunu ve buraların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Özellikle Karadeniz Bölgesinin iklim şartları nedeniyle yazın yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu dile getiren Öztürk, kentin kültür ve yayla turizmi açısından fark yarattığını ifade etti.

Köyümüzde Yaşanacak Bir Durum Kalmadı.” Köyümüzde Yaşanacak Bir Durum Kalmadı.”

Artvin’in Doğu Karadeniz’de cazip bir il olduğunu vurgulayan Öztürk, “Yeşiliyle, doğal yapısıyla doğal lokasyonları ile özellikle Karagölleriyle Borçka Karagöl başta olmak kaydıyla Şavşat Karagöl, yine Murgul Karagöl… Murgul Karagöl o kadar bahsedilmemekte veya turizm lokasyonlarında bulunmamakta ama daha keşfedilmeyen birçok yer Artvin’de mevcuttur. Tabii tanıtımı hızla devlet kanalıyla veya özel teşebbüsler acenteler kanalıyla halen çabalayarak sürdürebilmektedir. Ulaşımı biraz bir nebze arazi yapısı anlamında sahil bandındaki transit yola uzaklık anlamında iç pazara veya dış pazara bazı bölgeler bazı ilçeler bilhassa uzak kalmaktadır. Bunlar Ardanuç, Şavşat Yusufeli diyebiliriz ama sahil bandındaki ilçelerde Arhavi, Hopa, Kemalpaşa o pastadan olabildiğince de otel anlamında restoran anlamında, araç anlamında ve rehber anlamında da faydalanmaktadır. Turlar olabildiğince sahil bandında daha rahat daha ulaşılabilir kısmını tercih etmektedir ama son dönemde valiliğin özel idare kurumu kanalıyla Borçka İbrikler İskelesi, Artvin Kaledibi iskelesi olsun burada tur tekneleri, cazip kılınan karavan turizmine özellikle hizmet vermektedir.” dedi.

Artvin’de kapsamlı bir müze olmamasının kentin önemli bir eksiği olduğunu belirten Öztürk, “Yanılmıyorsam hiç müzesi olmayan tek ilde Artvin’dir. Ama son dönemde kendimin de ziyaret ettiği işte gastronomi adı altında şirin ufak bir müze tarzında bir oluşum özel idare kanalıyla yapılmış. Ben de 2 turumda ziyaret ettim. Baraj müzesinin yapıldığı, bittiği hizmete sunulduğunu biliyoruz ama daha orasını ziyaret edemedik. Ben kendi adıma ziyaret etmiş değilim. Artvin turizmi için valilik, İl Turizm Müdürlüğü kapsamlı bir şekilde tanıtım gezisi rehberlere, acentelere yaparsa bu da çok faydalı olacaktır, ivme kazandıracaktır.” diye konuştu

Ardanuç Kaymakamlığının rehberlere düzenlediği geziden bahseden Öztürk, ilçenin önemli bir potansiyeli olduğunu gördüğünü sözlerine ekleyerek şunları anlattı:

“Ardanuç Kaymakamlığı tarafından davet edildik. Tabii sezon olması münasebetiyle çok fazla rehber bulunamadı ama 8 kişiden oluşan bir rehber sayısıyla iştirak ettik o Info gezimize yine turizm İl Müdürümüz Yunus Emre Aytekin bey icra etmişti. Çok anlamlı, çok birikimli, çok da yerinde bir hareket oldu. Kaymakam bey bakış açısını turizm anlamında planlarını bizimle paylaştı. Biz de beklentilerimizi ve dönemsel olarak bunu toplantılarla pekiştirip daha iyi bir şekilde sürdürülebilir turizme katkı sağlamak adına destekleyeceğimizi söyledik. Ben Artvinli olmam münasebetiyle Artvinli rehberlerin olması münasebetiyle Ardanuç’un bu potansiyelini görmemiştim. Doğal zenginlikleriyle, kiliseleriyle, tarihi yapılarıyla, Ada Kalesiyle, İskender Paşa Camii ile daha aklıma gelmeyen birçok lokasyonuyla gerçekten Ardanuç turizm anlamında hak ettiği yerde olmadığını biz de söyledik. Ama bu bir başlangıç kaymakam beyin de bu şekilde bizleri onura etmesi, turizme bakış açısı bizi sevindirmiştir.”

Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: Editör Masası