Artvin’de bulunan köylerde yetiştirilen mevsimine uygun sebze ve meyveler pazartesi günü yöre halkının satış yaptığı pazarda vatandaşa sunuluyor.

Pazarın kurulduğu belediye meydanına yakın yerde olan manavlar ise pazartesi günlerine özel indirim yapıyor. Kendi emeğini pazarda satarak geçimini saylayan Pazar esnafı ise bu durumdan şikayetçi.

İndirimin diğer günlerde yapılmasını isteyen Pazar esnafı bunu kendilerine yapılan darbe olarak nitelendiriyor.

Seyitler köyünde kendi bahçesinde ürettiği sebzeleri pazarda satan Selami Demirhan, söz konusu manavın pazartesi günü indirimi için vatandaşa mesaj attığını söyleyerek, “Haftanın diğer günleri 21 lira olan domates salatalık pazartesi günü 12 liraya satılıyor? Neden, çünkü vatandaş pazara gitmesin diye kasıtlı yapılıyor. Bu hizmet değildir. Burada Pazar kültürü var bu kültürü yok etmek istiyorlar. Madem yaptıkları hizmetse her gün indirimli satsınlar. Pazar akşamları da tüm Artvin halkına mesaj atıyorlar ‘Yarın altın gün’ diye. Ayrıca sattıkları ürünlerde kaliteli değil. Vatandaşta ucuz olsun da ne olursa olsun mantığı ile hareket ettiği için maalesef oraya yöneliyor.” dedi.

pazar esnafı (4)

Sakalar köyünden gelerek pazarda satış yapan İsmet Okur da, vatandaşın her zaman organik ürüne talebi olduğuna değinerek “Burada rekabet var. Fakat esnafçılık değil. Kendilerince Pazar esnafının müşterisini çekiyorlar. Ama bize bir etkisi yok. Çünkü biz yerli üreticiyiz. Organik üretiyoruz. Ben 20 liraya satsam orası 10 liraya satsa halk yine benden almaya çalışıyor. Sağlık açısından organiği tercih ediyor. 5 liraya yiyeceği çürük sebze yerine biraz fazlasını verip doğal gıda yiyor. Ayrıca indirim yapıyorsa haftanın her günü yapsınlar.” diye konuştu.

pazar esnafı (3)

Geçimini pazarda sattığı ürünlerden sağlayan Reyhan Altuntaş, bu konu hakkında belediye ve zabıtaya şikayette bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydetti.

Altuntaş, “Haftanın 1 günü geliyoruz ekmek parası derdimiz var. Bize yapılan bu haksızlığa yetkililerin biran önce dur demesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

pazar esnafı (1)

Hatice Aksoy da “Vatandaşın alım gücü yok. Tezgâhlarda da pahalılık var. İndirime yöneliyorlar. Ama onlar ellerindeki kötü ürünleri satıyorlar. Biz kendi bahçemizde doğal ürünlerimizi satışa çıkarıyoruz. Bu yapılan hareket köylüyü bitirme çalışmasıdır. Akşam oldu hala tezgâhta ürünlerimiz ile bekliyoruz. 63 yaşındayım yalnız başıma burada ekmek davamı görüyorum. Ben yine de şikayetçi değilim. Durumum iyi diye düşünüyorum ama benden daha kötüleri var.” şeklinde konuştu.

Nurcan Demiral da manavın yaptığı indirimlerin satışları etkilediğini ifade ederek, yetkilileri bu konu hakkında göreve davet etti.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası