Yaz kış fark etmeksizin güneşe çıplak gözle çıkılmaması ve güneş ışınlarının direkt göze temas etmemesi uzmanlar tarafında öneriliyor.

Gözleri güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmak için polarize özelliğine sahip veya UV koruyucu özelliği olan gözlük kullanmak göz sağlığı için oldukça önemli. 

Sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığında ciddi sorunlara yol açacağını ifade eden Optisyen Serap Mutlu, güneş gözlüğünün Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen optikçilerden alınması gerektiğini vurguladı.

Güneş gözlüğünü seçerken gözü çevreleyecek çerçevelerin tercih edilmesinin önemli olduğuna işaret eden Mutlu, “Güneş ışınları gözlüğün çevresinden süzülerek göze temas edebiliyor. Hem karşıdan gelen hem yandan gelen ışınlardan korunmak amacıyla daha geniş çerçevede güneş gözlüğü almalıyız. Göz etrafını tamamen kapatacak gözlüklerin kullanılması önerdiğimiz bir durumdur.” dedi.

"Refah payı verilmesi zorunlu" "Refah payı verilmesi zorunlu"

Güneş gözlüğünü her yaştan insanın takması gerektiğini kaydeden Mutlu, “Çocuklar, sarı nokta hastalığı ve erken katarakt öyküsü olan hastaların özellikle kullanmasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İnsanların ucuz olduğu için tercih ettiği sahte gözlüklerin göze verdiği zarardan bahseden Mutlu, “Göze gelen ışınlar göz içi yansımasına neden oluyor. Bu da kornea ya da göz arkası yansımasına yol açıyor. Koruyucu oranı yüksek olan camların kullanılması gerekiyor. Bu da optisyenlerden temin edilirse daha sağlıklı olur.” diye konuştu.

Güneş gözlüğünün kış aylarında da takılması gerektiğine vurgu yapan Mutlu, “Yansıma daha çok kar ve su üzerinde olduğu için kışın kar üzerindeki yansımanın direkt göze gelmesinden dolayı aynı zamanda soğuk havaların gözü direkt etkilemesinden dolayı göz direkt etkileniyor.” ifadelerini kullandı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası