Güneş gözlüklerinin UV 400-420 nominal değerlerini taşıması gerektiğini söyleyen Optikçi Ergün Demirtaş, doğru güneş gözlüğü seçiminin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken önemli özelliğin cam kalitesi olduğunu kaydetti. Güneş gözlüklerinin gözlükçüden alınması gerektiğini söyleyen Demirtaş “ Doğru yerde alınan dediğimiz tabir ise; güneş gözlüğü gözlükçü. Gözlükçüden alınan gözlüklerin yüzde 95 hatta yüzde 100’ü Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp, yurtdışından gelenler de onaylanıp onay belgesi aldığı için sağlık yönünden zarar verme olasılığı yok” dedi.

Bijuterilerde satılan ve kaçak yollardan gelen camların göz sağlığına zarar vermesi ile ilişkin bilgi veren Demirtaş “Tabiri caizse butiklerde satılan, kaçak yollardan gelen camlardan yapılan gözlükler, güneşin bütün zararlı ışıklarını toplayıp olduğu gibi göze yansıttığı için ilerleyen süreçte katarakt oluşumunu erkene çekiyor ve sarı nokta hastalığı dediğimiz hastalığı ön plana çıkarıyor.  Kadınlar için de erken kırışmalara neden oluyor. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara da butiklerden alınan veya dışarıdan alınan gözlükleri asla tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.

sahte gözlük ağ13 (2)

"Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun" "Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun"

İnternet sitelerinde denetimsiz UV geçirgenliği adı altında satışların yapıldığını dile getiren Demirtaş, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Güvenilir marka ürünlerinin alınması gerektiğine dikkat çekerek “mavi ışığa karşı korumalı cam “adı altında gözlüklerin satılmaya başlandığını şu sözlerle dile getirdi “Aynı şekilde zaman zaman internet sitelerinde de UV geçirgenliği var adı altında sitelerde de satışı var denilerek denetimsiz güneş gözlükleri satılıyor bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Ya güvenilir siteden ya da güvenilir marka ürünlerinin alınması gerekiyor. Bu numaralı gözlük konusu da aynı. Özellikle pandemi sonrasında “mavi ışığa karşı korumalı cam” adı altında gözlükler satılmaya başladı. Bunlar bijuteri diye tabir ettiğimiz veya internet sitelerinde akrilik camın üzerine sadece mavi püskürtme sistemiyle, herhangi bir koruması olmayan elektromanyetik dalgaları geçiren ve zararlı ışıkları toplayan bir cam. Orada da vatandaşlar yanılıyor.”

Hopa Optikçi Ergün Demirtaş, vatandaşların göz kontrolüne gidip göz doktorundan reçete alınması durumunda doğru ürünlerin alınması gerektiğini aktardı. Göz kontrollerin yaş ve gözlük numarasına göre değiştiğini ifade eden Demirtaş “Göz kontrolleri kişinin yaşına ve gözlük numarasına göre değişiklik gösterir. Çocuklarda ki tavsiyemiz ilk başlangıçtan sonraki süreçte;3-6 ay ve 1 yıl. Fakat normal vatandaşlarımız gözlük kullanıyorsa yılda 1 kez muayene olmalarını tavsiye ediyoruz”

Ergün Demirtaş son olarak bölgedeki halkın göz doktorlarının düzensiz muayene yaptığı için şikayetçi olduğunu aktardı. Vatandaşlar doktorlara ulaşamadıkları için sağlıklarını ertelemek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek hastane yönetimlerinin vatandaşların yanında olması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi “Sadece günlük protokolün internet ve MHRS üzerinden sistem açtıkları için kısıtlı hasta alıyorlar ve bu da vatandaşın doktora ulaşımını zorlaştırıyor. Maalesef Artvin, Rize ve Trabzon’a gitmek zorunda kalıyorlar. Bu hem külfet hem de yeterli doktora ulaşamadıkları için sağlıklarını ertelemelerine neden oluyor. Bu konuda hastane yönetimlerinin vatandaşların yanında olmasını istiyoruz. Göz doktorları baktıkları hasta sayısını biraz daha arttırsa vatandaş yaşadığı zorlukları yaşamayarak daha erken sağlığına kavuşmuş olur” ifadelerine yer verdi.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası