Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor" Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor"


18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107'nci yıl dönümünü kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.
Artvin Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören, Artvin Vali Vekili Onur Özaydın, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Özgül ve Belediye Başkanı Demirhan Elçin'inin şehitlik anıtına çelenk sunmasıyla başladı.
Tören, saygı atışının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Teğmen Kadir Erler, Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Erler, Ülkemizin bugün ulaştığı seviyede Çanakkale Savaşı’nda hayatlarını kaybeden aziz Şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin eseri olduğuna dikkat çekerek “İtilaf devletleri donanmasının 18 Mart 1915'de Çanakkale Boğazı’nı geçmek için başlattığı taarruz, Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışlarıyla başarısız olmuş ve itilaf devletleri donanması savaş
Gücünün üçte birini kaybetmiştir. Bu durum karşısında itilaf devletleri donanması boğazı terk
Etmek zorunda kalmıştır.
Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale boğazının denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu yarımadasına çıkarma Yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler ancak Çanakkale Savaşlarında askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır.
Şanlı tarihimizde bütün ihtişamıyla yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk milletinin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en zor şartlar altında dahi neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden birisidir. Çanakkale zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye uğurlayan cefakâr anaların ve o analarının elanı öperek, “Hakkını helal et şefkatli ana, Canım feda olsun kutsal vatana" sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçik’in gazı Mustafa kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır.
Hayatını bu cengâver erlere komuta ederek geçiren “Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir" diyerek bu kahramanları takdir eden büyük önder Atatürk’le Aynı duyguları paylaşan bizler şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla yad ediyoruz.
Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore’de, Kıbrıs’ta, teröristle mücadelede ve sınır ötesinde icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz Şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin eseridir. Asil milletimizin var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz milli ve manevi değerlerimizin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir. Bu nedenle, şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesille sonsuza dek yaşatılacaktır. Yönelecek her türle tehdide karşı vereceğimiz mücadelede, aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil etmektedir. Bir kez daha ifade etmek isterim ki ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın dün olduğu gibi bugün de, asil Türk milleti ve onun bağrından örgütlerinin kutsal vatan topraklarına yönelik tüm tehditleri, alan şanlı ordumuz tarafından bertaraf edilecektir.
Aziz şehitlerimizden ve kahraman gazilerimizden ilham bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz sizleri bizden ayıran ölüm, size olan bağlılığımızı asla koparamayacak, Türk vatanının kutsallığını, Türk milletinin namusunu ve Türk kutsal emanetiniz olan Türk vatanı, ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki: Çanakkale’ler sonsuza dek gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.
Fatma Sarayoğlu

Editör: Haber Merkezi