5 Yılda Hizmette Sınır Tanımadı 5 Yılda Hizmette Sınır Tanımadı


Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kocaman sağlık emekçilerinin sorunları ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet konusunda açıklamalarda bulundu. Şiddetin önüne geçilmesi için kesin ve net kararlar alınması gerektiğine vurgu yapan Kocaman, “Sağlıkta şiddetin sonlanması için taleplerimizin acilen hayata geçirilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Caydırıcı cezalar uygulanmadığı için çok şiddet uygulandığına vurgu yapan Hüseyin Kocaman, “Sağlıkçılara karşı uygulanan şiddet kapsamında bulunan yasalar kesinlikle yeterli değil. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanına ilettiğimiz, mecliste grupları olan partilere ilettiğimiz dosyalarda sağlık çalışanlarının özellikle hastanelerde kırmızı nokta ilan edilmesi gerektiğini belirttik. Kırmızı nokta nedir; verilen cezaların ertelenmemesi ve uygulanması. Bir ceza verildiği takdirde anında uygulanması anlamına gelir kırmızı nokta. Bu cezalar ertelendikçe veya paraya çevrildikçe bizim mücadelemizin hiçbir anlamı olmuyor ve şiddeti uygulayanların yaptıkları yanlarına kar kalıyor. Caydırıcı cezalar uygulanmadığı için çok şiddet uyguluyorlar.
Şiddetin önüne geçilmesi için kesin ve net kararlar alınması gerekiyor ve bu kararların bir an önce uygulamaya konulması da gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz eylemlerde, basın açıklamalarında doktor arkadaşlarımız bizleri yanlış anladı. Bizim kanaatimizce de doktorlara yapılan zam hem geç kalınmış bir zamdır hem de yetersiz bir zamdır. Fakat bunu bazı sendikalar kendilerine çekip daha değişik göstermeye çalıştılar.
Örnek verecek olursak, 6 yıl pratisyenlik okuyor, 3-4 yıl uzmanlık okuyor ve aldığı ücret 8 bin 9 bin TL civarında. Bu maaşlarla bir uzman doktoru devlette tutma şansın var mı, maalesef yok. Sağlık çalışanlarının tümüne zam yapılmalı; hemşiresinden tut, sağlık personeline kadar onure etmen gerekirken maalesef yılbaşında yapılan artışlar için dediler ki yüzde 30 zam yaptık. Bu zamları incelersen maalesef yüzde 30’lık zam olmadığını da göreceksiniz.
Şiddetle ilgili konuların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Her şeyden önce güvenli bir ortam olmasını istiyoruz. Seyyanen zamların olması, 3600'ün bir an önce uygulamaya geçmesi öncelikli taleplerimiz içinde yer alıyor.
Songül Yılmaz

Editör: Haber Merkezi