Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Koordinesinde, Dünya Tütünsüz Günü kapsamında, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Artvin Jandarma Komutanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğünün katılımları ile Türkiye’nin en uzun Eko-Turizm yolunda yürüyüş gerçekleştirildi.
tütünsüz (3)

“Tütün Tarlasına Değil Ormana Sahip Çık” sloganının vurgulandığı yürüyüşte katılımcılara sigara ve tütün kullanımının zararları konularında bilgilendirme yapılarak “Nefesine Gönül ver” “ Artvin’in Sahası yüzde 100 Dumansız Hava Sahası” yazılı tişörtler ve pankartlar ile fotoğraf çekimi yapılarak günün önemine vurgu yapıldı.

İmam Hatip Lisesinde öğrencilere “Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları Konulu” sempozyumun da düzenlendiği etkinlikte ayrıca şehir merkez konumunda yer alan Artvin Valiliğinin önünde stant açılarak bilinçlendirme çalışması yapıldı.

 Stantta “Karbon Monoksit, Tansiyon ve Şeker Ölçümleri” yapılarak bunun yanında tütün konulu broşürler dağıtıldı.

Devlet Hastanesi yenileniyor Devlet Hastanesi yenileniyor

Yapılan etkinlik halkın dikkatini çekmiş ve katılımcılardan ölçümleri yüksek olan vatandaşlara “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” Artvin Devlet Hastanesinde bulunan “Sigara Bırakma Polikliniği” hakkında bilgi verilerek yönlendirme yapıldı.

Öte yandan, “Dünya Tütünsüz Gününe” dikkat çekmek için ilçelerde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek vatandaşlar bilinçlendirildi.

tütünsüz (2)

Dünya Tütünsüz Günü Hakkında

“31 Mayıs tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü “ olarak ilan edildi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü “ olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

             31 Mayıs 2023 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde otuz iki bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için kullanılmaktadır. Bu tarım arazilerinde yirmi iki milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam elli yıl boyunca günde bir paket sigara içen birinin, yaşamı boyunca 1.4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir. Bu doğrultuda tütün kullanımının zararları konusunda toplumun farkındalık düzeyini artırmayı amaçlayan etkinliklerin il düzeyinde de gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.”

    Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası