Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Muhammet Uzuner, Türkiye’deki sınav sistemleri hakkında açıklama yaptı
Özellikle son günlerin gündeminin meşgul eden KPSS’de soruların çalınması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uzuner, yıllardan beri sınavlarda soruların çalınma durumunun var olduğunu belirtti.
Muhammet Uzuner, “Eğer gençlerimiz KPSS sınavı ile kamuda görev alıyorsa o zaman milletvekilleri de KPSS'ye tabi tutulsun”dedi.
“Bu adaletsizliğe son verilmesi gerekiyor”
KPSS’de asıl amacın para kazanmak olduğuna dikkat çeken Uzuner, “Bugün Türkiye'de KPSS ile ilgili hırsızlık olayı konuşuluyor.Bu gündem bugüne özel bir şey değil ilk kez mi oluyor?Hayır.Yıllardan biri böyle oldu insanların hakkı yenildi 2009-2012 2013 yıllarında da çalındı haberleri var bundan öncesi de var.Yani yıllardır gençlerimizin emekleri birilerinin çaldığı sorulardan dolayı yeniliyor. KPSS'ye giren insan sayısı bir buçuk milyon. KPSS yapma sebeplerini biliyor musunuz bu bir buçuk milyon insan üzerinden para kazanmak. KPSS’de 115 liraile 150 lira arası ücret topluyorlar bir buçuk milyon insan bu sınavlara giriyor ama en fazla yerleştirilen insan sayısı 50-100 bin arası. Yani aslında sınava giren insanların yüzde 5'i ancak yerleşebiliyor geri kalan yüzde 95'i dışarıda kalıyor.Bu yerleşen yüzde 5’de torpilli insanlardan oluşuyor.Zaten onların oraya gireceği belli KPSS'den 90 alsanız da yerleşemiyorsunuz.Torpiliniz yoksa mülakattan geçemezsiniz ve yerleşme şansımız kalmaz.Bu adaletsizliğe son verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Yönetimdeki İnsanlar Neden Sınava Tabii Tutulmuyor”
Muhammet Uzuner, “Eğer gençlerimiz KPSS sınavı ile kamuda görev alıyorsa o zaman milletvekilleri de KPSS'ye tabi tutulsun, belediye başkanları da KPSS'ye tabi tutulsun,belediye encümenleri de tutulsun siyasilerin hepsi de tutulsun.Birileri sınavla bir yerlere geliyorsa herkes sınava tabi tutuyorsun.Neden diğer siyasiler veya bizi yöneten insanlar sınava tabi tutulmadan bir yerlerde görev alıyor bunu hepimizin sorgulaması gerekiyor.Parası olan insanlar bugün milletvekili oluyor parası olduğu için iş insanları milletvekili oluyor.Bugün bakanlara baktığımız zaman turizm işletmeleri olan insan turizm bakanı, sağlık işletmeleri olan insan sağlık bakanı, eğitim ile ilgili özel okulları olan insan eğitim bakanı.Bunlar bu ülkede denendi başarılı olamadı neden çünkü halkın dilinden anlamıyor.Bunların hepsi para odaklı” dedi.
İnsanların Eğitim Hayatları Boyunca Gösterdikleri Başarı Dikkate Alınsın
KPSS sınavı diye bir şey olmaması gerektiğini belirten Uzuner farklı sınav önerisinde bulunarak, “Ortaöğretim liselere giriş sınavları üniversite sınavları hepsi paralı ve buraya giren insan sayısı ile sınava giren insan sayısı arasında dağlar kadar fark var buradan ciddi paraları kazanılıyor para kazanılmasına bir şey demiyoruz ama bu sınavlarda başarılı olan insanlar bir yerlere yerleştirilmiyor hak edenler giremiyor temel problemimiz bu. Bir insan üniversiteye kadar 12 sene okuyor. 12 senedeki ettiği başarı ile birlikte ÖSS sınavından aldığı puan toplanıp ortalama bir puan oluşturulup bu puanların toplamı ile üniversitelere girmeleri gerekiyor bu kişilerin. KPSS sınavına giren bir buçuk milyon insan sınavdaki hırsızlık nedeniyle sınavları iptal oldu.Hırsızlık mı var sızdırma mı var bu işi yapan insanlar gerçek anlamda hain mi, bu işten paramı kazanıyorlar, satıyorlar mı? KPSS sınavı diye bir şey olmaması gerekiyor sınav yapacaksınız ama insanın lisede ortaokulda üniversitede aldığı puanlar ile toplanıp KPSS puanında o puanlara katkı sağlayıp o katkılarla birlikte toplam puan üzerinden insanların kamuya alınması gerekiyor. Yani bir insanın ömür boyu çalışıyor okuyor okuduğu o okullarda ne kadar başarılı olursa olsun sadece bir sınavdan aldığı puan veya mülakatta tanıdığını torpiliyle işe giriyor böyle bir saçma düzen olabilir mi? Bu insanın 15-16 yıllık emeği nereye gidecek? Sınavdan biri 90 puan alsa da 70 puan alanı işe al ondan sonra bu insanlara de ki ülkede iş var da sen iş vermiyorsun.Ne işini beğenecek bu insanlar bu insanlar ömürlerini mesleklerine adamış ben öğretmen olmak için okudum bu konuda bilgi birikim sahibi olmuşum bu konuda kendimi geliştirip yetiştirmiş ve sen bu insana diyorsun ki bu ülkede işsizlik var gidip çay neden toplamıyorsun fındık neden toplanıyorsun? Bu konuşmalar sığ konuşmalar” ifadelerine yer verdi.
Ayşe Yılmaz