Nusret Kambur: “Ek Ödeme Yapılmaz” İbaresinin Acilen Kaldırılmasını İstiyoruz”
Borçka Şoförler Odası Başkanlığına yeniden seçilen Nusret Kambur ekonomik sorunlardan etkilenen şoför esnafının sorunları hakkında değerlendirme yaptı.
Nusret Kambur gerçekleştirilen genel kurul ile 3. Dönem Başkanlığa seçildi. Kambur, Şoförlerin Ekonomik krizden en çok etkilenen çalışma sektörü olduklarını söyledi
Ek ödemeye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Başkan Kambur, “Taşıma sektörü mazota gelen zamdan çok etkilendi. Mazot aldı başını gidiyor. Sadece mazot değil tüm araç parçaları yüzde 300 oranında zam aldı. 60 TL’ye değiştirdiğimiz bir balata 300 TL oldu. Taşıma esnafımız mazotu Milli Eğitim’den 6,30’a aldı. Bugün 24 liraya dayandı. Aynı anlaşmayla öğrenci taşımaya devam ediyoruz. Kasım-aralık bazında yüzde 9 ek zam verdiler. Biz bunu Ankara ile paylaştığımızda Milli Eğitim ihalelerinde ek ödeme mazot ödemesi yapılmıyor cevabı verildi. Oysa ki bir müteahhit trilyonluk iş alıyor; demiri çimentosu arttığı zaman ek zam alabiliyor ama biz bu zamlardan yararlanamıyoruz. Bizim esnafımız duyarlıdır, işine sadıktır, aldığı görevi yerine getirmek konusunda işine sahip çıkıyor ama nereye kadar götüreceğimiz malumunuz. Bu şartlar altında fedakarlıkla yönetmeye çalışıyoruz.
Şoför esnafımız sadece mazot parasına çalışıyor. Evine yiyeceğini içeceğini götürmeden, ihtiyaçlarını karşılayamadan sadece attığı imzayı yerine getirme zorunluluğu nedeniyle bu işi götürüyor. Ocak-şubat-mart ayında ek ödeme yapacaklarını söylediler, biz onu bekliyoruz. İnşallah bu yüzde 9'lara değil yüzde 30’lara çıkar böyle bir ödeme yaparlarsa bir nebze rahatlarız.
Şu an enflasyon nedeniyle çok eziliyoruz. Sadece mazot değil her şey ciddi anlamda arttı. Biz taşımada yeni fiyatlar oluşturduk. Bu da vatandaşa yüktür ama bizim yapacak bir şeyimiz yok. Araçlarımız zaten boş gidiyor, vatandaşlar eskisi gibi gezmiyor. Hep arttırırsak ne olur. Bu defa arttırınca yolcu eksiliyor esnafa duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Milli Eğitim'in şartnamesinde “ek ödeme yapılmaz” ibaresinin acilen kaldırılmasını istiyoruz. Gidişatlarına göre revize edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Borçka’da şoför esnafı olan Yaşar Akçelik artık araç alım satım işinin hayal olduğunu söyleyerek, “20 seneden beri esnafım 2000 yılında 400 lira senet ödeyen biri olarak diyorum şuana kadar minibüs alan aldı, hat alan aldı şimdiden sonra alım satım işleri hayal oldu. Ben bile bırakmayı düşünüyorum mesleğimi. Sadece taşımacılık sektörü ile alakalı değil de özel aracı olan insanlar köyüne gidip gelme mevzusuna biraz değinmekte fayda var köyü mesela köylüğünü yitirdi Borçka’dan mesela 30-40 km olan bir mesafedeki insanlar köylerine sabahleyin giderdi bağ bahçesinde çalışıp ilçelerine geri dönerdi. Şuanda bayağı külfet. 200-250 civarında yakıta verirler sadece diğer amortismanlar hariç gel sen o köyden ne gelir elde edebilecek onun hesabını yaparken köy köylüğünü yitirecek diken olacak, ağaç olacak, orman olacak akabinde köy diye bir şey kalmayacak.” dedi
Akaryakıta gelen zammın kendilerini çıkmaza soktuğunu belirten Şoför İsmail Hoşgör; “Bir şoför olarak gerçekten çok zor durumda şoför esnafı. Diğer esnafımız elinde ki malının ürününü günün şartlarına göre fiyatını değiştiriyor ama şoför esnafının böyle bir şansı yok. Bizim üst kurullardan almış olduğumuz raiçlere uymaya mecburuz. Bu böyle devam ettikçe birçok kişi aracını satmayı düşünüyor. Bu şartlarda akaryakıt dediğin zaman her şey demektir. Akaryakıta zam dediğin zaman bu her şeye zam geliyor bu akaryakıt zammının bir şekilde bertaraf karşılanması gerekiyor. Gerçekten ekmeğini bu meslekten çıkaran insanlara böyle bir ayrıcalık sağlanması gerekir.” şeklinde konuştu.
Ayşe Yılmaz

Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı

Editör: Haber Merkezi