Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 78 metreyi buldu

Yusufeli’nde yapımı tamamlanarak 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su yüksekliği 78 metre olurken depolanan su miktarı 83 milyon metreküp seviyesini aştı.

Yusufeli’nde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan kemer baraj sınıfında 275 metreyle gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı 22 Kasım tarihinde su tutmaya başladı. Baraj kapaklarının kapanmasıyla su seviyesi 78 metreyi buldu.

Su tutma işleminde 3 ay biterken, karayolları başta olmak üzere baraja yakın köylerdeki evler ve mahalleler birer birer sular altında kalıyor. Baraj suları sanayi bölgesi sınırına gelirken, ilçede bazı iş yerlerinin taşınması için baraj kapakları yeniden açıldı. Hak sahibi olamayan bazı ev ve iş yeri sahipleri için yeni yerleşim yerinde inşaat devam ederken, kaymakamlık farklı aracılarla eski ilçede bulunan esnaflara 15 gün içinde taşınmalarını için müddet verdi.

Yusufeli Barajı’nda enerji üretiminin yıl ortasında başlaması planlanıyor 275 metre yüksekliği ile dünyada 5. sırada olan baraj, enerji üretimine hazırlanıyor. 22 Kasım’da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı 2 milyar 130 milyon metreküp su toplama hacmine sahip. Barajda su seviyesi 167 metreye ulaştığında enerji üretimi başlayacak.

İbrahim Eksilmez

Editör: Haber Masası