Eşi ile birlikte Demirciler Köyünde Arıcılık yapan Yaşar Turan, arıcılığa çocukluktan beri ilgi duyduğunu ve sevdiğini söyledi. Arıcılık kursuna katılıp sertifika aldığını belirterek kooperatif bünyesinde arıcılık ile uğraştığını dile getirdi.

borçka arıcı (1)

İlkbahar ve sonbahar bakımlarının önemli olduğunu vurgulayan Turan, fenni arıcılığı bilmek gerektiğine dikkat çekti. Fenni arıcılıkta verim alabilmek için zaman ayırmanın önemli olduğunu belirterek” Şimdiye kadar neler elde edilmiş, ne tür bilgiler sonucunda fenni arıcılık gelişip bu aşamaya gelmiş bunun ile ilgili bütün arıcıların bilgi sahibi olması gerekiyor. Bunun için de kurs öneriyorum. İlçemizde özellikle Artvin de arıcılık çok gelişmiş vaziyette çok fazla arıcılık ile ilgili imkanlar var. İnsanlar geleneksel arıcılıktan vazgeçemiyorlar yani eski yöntemlerle devam etmeye çalışıyorlar aslında bu eski yöntemler insanların daha çok işini görüyor. Karakovanı koyuyorsun bir ağaca bal olarak eğer bal varsa alıyorsun ama fenni arıcılık öyle değil zaman ayırmak gerekiyor daha iyi verim alabilmek için her gün uğraşmak gerekiyor. Arılık bölgelerin prosedüre uygun şekilde hazırlanması gerekiyor” dedi.

Arı ölümlerinin çevresel ve mevsimsel etkiler olduğunu bu sebeple arılarda gerileme yaşandığını kaydetti. Bölgeye uygun kovanların kullanılması gerektiğini vurgulayan Turan “Arı ölümlerinin sebebi malum hastalıklar ve hastalıklarla mücadelenin yeterince yapılamaması. Bunun dışında bölgeye uygun kovanların olmaması mesela ilçe tarımdan aldığımız bir kovana bakıyoruz buranın iklimine uygun bir kovan değil burası biraz daha soğuk olduğu için arıların larvaların üşümemesi için kovanın daha sıcak tutulması gerekiyor” diye konuştu.

borçka arıcı (3)

Artvin balının sevildiğini ve tutulduğunu fakat bal ile ilgili yeterli bilgiye sahip bir toplum olunmadığını vurgulayan Turan, önemli olanın doğanın doğal olmasını söyledi. Bal tercihinin damak tadına göre değiştiğini dile getirerek” Kristalleşmiş balın sahte olduğunu düşünüyorlar oysa gerçek bal kristalleşen baldır. Bunu insanlara anlatamıyoruz şekerlenmiş diyorlar mesela aslında öyle değil balın özü o. Bal tercihi damak tadına göre değişiyor bir arkadaş kestane balı seviyor ama çiçek balı sevmiyor ya da tam tersi durumlar oluşuyor. Aslında bal baldır değişen bir şey yok sonuçta doğadan arıların aldığı o ürünü çiçekte olan bala götürse de aynıdır karakovana götürse de aynıdır. Sadece burada karakovan daha doğal fenni kovan doğal değil bu düşünce yanlıştır. Önemli olan doğanın doğal olmasıdır. Balın nerede üretildiği çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Borçka Belediye Başkan Adayı Netleşti Borçka Belediye Başkan Adayı Netleşti

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası