Türkiye’nin Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısının bulunduğu Artvin’in Kemalpaşa ilçesi Gürcistanlılar tarafından alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.

Özellikle gıda alışverişi yapmak için Türkiye’yi tercih eden Gürcistan halkı, özellikle Kemalpaşa esnafının kalkınmasında büyük rol oynuyor.

13 yıldır ilçede giyim konfeksiyon üzerine esnaflık yapan Metin Bayrak, tamamen Gürcü profiline uygun ürünleri bulunduğunu kaydederek satışların dönem dönem değiştiğini aktardı.

Sınır ticaretinin amacının iki taraflı fayda olduğuna değinen Bayrak, “Bizim müşteri profilimiz Gürcistan vatandaşlarıdır. Yerli vatandaş pek alışveriş yapmıyor. Gürcü geldiği sürece, sınır kapısında sorun olmadığı sürece bizim işlerimiz fena değil. Lari bizim Türk lirası karşısında değer gördü. İki taraflı bir ticaret söz konusu. Onlar da faydalanıyor biz de faydalanıyoruz. Zaman zaman onlar geliyor, zaman zaman biz gidiyoruz. Sınır ticaretinin de amacı budur zaten. Gürcüler kendi para birimlerinin güçlü olması nedeniyle buradaki ürünler onlara uygun geliyor. Genellikle gıda ürünlerini tercih ediyorlar ama bu esnada giyim de satışı yapıyoruz. Burada zaman zaman durgunluk oluyor. Zaman zaman hareketlilik oluyor. Bu tabi fiyatla alakalı. Belli bir istikrar yok. İstikrarsız bir yer.” dedi.

Önceki yıllara göre alışveriş yapmayan gelen Gürcistanlı sayısında gözle görülür düşüş olduğuna vurgu yapan Bayrak, “Türk lirası güçlüyken Gürcü vatandaşlar daha yoğun geliyordu. Burada gece pazarı da oluyordu. Haftada iki kere biz 24 saat çalışıyorduk. 9-10 bin kişi günlük geçiş yapıyordu. O zaman 1 lira 1,27 lari yapıyordu. Şuanda 1 lari 12 kuruş. Çok fark var değer bakımından. Ama benim gözlemim paraları daha zayıf olmasına rağmen o zaman çok daha fazla müşteri vardı. Bu alım gücüyle alakalı tabi. Aslında bizden daha az para kazanıyorlar maaşları bizden daha düşük ama bizdeki fiyatlar onlara daha uygun geliyor.” diye konuştu.

Müdür-Müdür Yardımcıları Kurul Toplantısı gerçekleştirildi Müdür-Müdür Yardımcıları Kurul Toplantısı gerçekleştirildi

Pandemi sürecinde kapalı olan sınır kapısı nedeniyle ekonomik açıdan zor zamanlar yaşadıklarını belirten Bayrak, pandeminin açtığı ekonomik yarayı henüz kapatamadıklarını aktardı.

Kemalpaşa’nın turistik bir yer olduğunu ve kamusal alanlarda eksikliklerin bulunduğunu ifade eden Bayrak, “Kemalpaşa’da iki önemli sorun var. Birincisi burada tuvalet sorunu var sonuçta bu gelenler turist, burası da turizm bölgesi. Bazı ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Yıllardır bu sorun var ama ilgilenen yok. İkincisi de gümrük kapısından geçişlerde çeşitli pürüzler yaşanıyor. Buna şahit oluyoruz. Sonuçta orası Türkiye’nin itibarı bunu zedelemeye kimsenin hakkı yok.” şeklinde konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası