Belediye Başkan Adayı Netleşti Belediye Başkan Adayı Netleşti


Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Sosyal Uyum ve Yaşam Kurs Programı gerçekleştirildi
Başta geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler olmak üzere ülkede yasal kalış hakkına sahip yabancıların uyum sürecini kolaylaştırmak amacıyla SUYE projesi tamamlandı.
17 yaşını dolduran ve Türkiye’de kalma hakkı elde eden kişiler için amaçlanmış kursa özelikle Artvin’de eğitim gören öğrencilerin yoğun katılımı gerçekleşti. Kurs programının içeriği Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde görevli uzmanlar, alan öğretmenleri ve alan uzmanlarının iş birliği doğrultusunda hazırlanmış olan kurs programının eğitimleri Artvin HEM öğretmeni İsmail İnan tarafından gerçekleştirildi.
Sosyal Uyum ve Yaşam Kurs Programı Nedir?
Sosyal Uyum ve Yaşam Kurs Programıyla başta geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler olmak üzere ülkede yasal kalış hakkına sahip yabancıların, ülkemizdeki sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumunun kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca; sosyal uyum eğitimi sonrasında ülkedeki göçmenlerin gündelik yaşamda kendini daha net ifade edebilme, kendi ayakları üzerinde durabilme ve yerel toplum ile yapıcı iletişim kurabilme, eğitim, sağlık, barınma, iş bulma, hukuki hizmet, medeni kanun, güvenlik ve sağlanan destekler konusunda bilgi sahibi olması hedefleniyor. Türkiye’de yasal kalış hakkına sahip yabancıların, sosyo-ekonomik ve kültürel olarak benzer gruplarla bir arada yaşadığı, özellikle bazı ilçelerde hatta mahallerde dahi gruplanarak yerleştikleri biliniyor. Tümevarım yöntemi ile etkili ve hızlı şekilde yabancılara ulaşımın kolay olması düşünülüyor. Devletlerin göçmenlerin çoğunluk toplumuna ait dil ve kültürel değerlerin öğrenilmesi konusunda politikalar geliştirmesi oldukça önemli. Formel veya informel kanallarla dil öğrenmeye çalışan göçmenlerin bu tür taleplerine karşılık verebilecek örgün veya örgün olmayan yapıların oluşturulması gerekli. Ev sahibi toplumun dili, tarihi ve kurumları hakkında temel bilgiler edinilmesi, uyum süreci için vazgeçilmezdir; ülkedeki yasal kalış hakkına sahip yabancıların bu temel bilgileri edinmelerini sağlamak, başarılı bir uyum süreci için kaçınılmaz. Türkiye'nin sosyal yaşam kuralları, siyasi yapısı, dili, hukuki sistemi, kültürü ve tarihi ile hak ve yükümlülüklerinin temel düzeyde anlatıldığı kurslar ile bilgilendirilmeye ilişkin yürütülen çalışmaların boyutunu daha ileriye taşımak, bilgilendirme faaliyetlerini seri ve nitelikli şekilde yürütmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla " Sosyal Uyum ve Yaşam Kursu" hazırlandı. Kurs programına katılan bireylerde, olumsuz davranışların ortadan kaldırılması, iyi ilişkiler geliştirmesi ve güzel alışkanlıklar kazandırılması amaçlanıyor.

HATİCE DİLER

Editör: Haber Merkezi