Sevgili okuyucularım, bugün ki yazımda muhteşem doğamızda gerçekleşen çevre kirliliğinden bahsetmek istiyorum. Yemyeşil dağlarla çevrili ve Çoruh Nehrimizin bulunduğu güzel coğrafyamızda maalesef ki görüntü kirliliğine sebep olacak ve çevre kirliliğine adım adım ilerlediğimiz günlerdeyiz. Bazen kendi kendime soruyorum insan neden kendi evine, çevresine saygısı olmadan bu kadar hor kullanabilir diye cevabını halen bulamadım. Doğayı kirletmeyi hedef alan ve bunun için sebepler sıralayanları maalesef ki benim mantığım kabul etmiyor, etmeyecekte…

Yaşadığımız ilçelerde çöp konteynırlarının var olduğunu gören vatandaş sayısı az ya da rahata kaçmak isteyenlerde var olabilir. Sadece ilçe içerisindeki çöp sorunları değil barajda gerçekleşen çevre kirliliği de hat safhada. Vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek için paneller mi düzenlenmesi gerekiyor ya da her gün sıkılmadan anonsların yapılması mı gerekiyor bilemem ama bir şeylerin yapılması gerektiği belli. Yedisinden yetmişine bilinçsiz, doğasına saygı duymayan insanlar var. Okullarda verilen eğitimin yetersiz olduğu ayrı bir gerçek insanların bu konuda diretmesi ayrı bir olay. “Çöp Konteynırları var kardeşim” diyerek bağırmamak için zor tuttuğum birçok olaylara şahit oldum. Yaşadığın yeri sevmeyebilirsin ama bu yaşadığın çevreyi kirleteceğin anlamına gelmez. O yüzden doğana çöp atma!

Arkadaşlarınla, ailenle vakit geçirmek mangallar yapıp güzel sohbet eşliğinde zamanı değerlendirmek güzel bir olay ama benim güzel vatandaşım kirlettiğin gibi yemyeşil yerleri toplamayı da bil! Çekirdek kabuklarını yere atıp, plastik şişeleri Çoruh Nehri'ne atmak niye?

Artvin’de yapılmasını istediğim olaylardan birisi şudur ki gönüllü arkadaşlar ile beraber haftanın bir günü sadece doğamızı temizlemek için çöp toplamaya gitsek ne olur? Bence güzel olur çünkü hem yaşam alanını ferahlatmış olursun hem de küçük yaştaki çocuklara bir nebzede olsa bu durumu aşılamış oluruz. Binlerce turistin geldiği bu güzel doğayı kötü bir hale sokup insanlara kötü bir imaj sergilemek de cabası. Neden turistler bu memleketi temiz, ferah ve muhteşem doğasıyla anlatmasın? Bu coğrafya bizlerin başkasının değil!

Sokakların çöp değil evimiz olduğunun bilincinde olup son olarak siz sevgili okuyucularıma Mevlana’nın şu sözlerini söylemek istiyorum;

Gelin bağa yeşiller kuşanan doğayı görün

Her köşede bir çiçek dükkanı açan doğayı görün

Güller gülerek sesleniyor bülbüllere

Susun, susarak doğayı görün.