Suların yükselmesiyle Yusufeli eski ilçe merkezi tamamen sular altına gömüldü.

Yusufeli eski ilçe merkezinin Irmakyanı, Yeniköy, Çeltikdüzü, Kınalıçam ve Meşecik köyleri tamamen sular altında kaldı.

Rize’den gelerek Yusufeli’ni gezen Hasret Apaydın da ilçenin eski halini sadece fotoğraflardan ve videolardan gördüğünü ifade ederek, “Eski ilçe merkezinin tamamen sular altında kaldığını görünce çok üzüldüm. Sanki ben buradan ayrılmış gibi hissettim. Burada yaşayan kendi toprağında ayrılan insanları düşünemiyorum. Yeni ilçe merkezide son derece güzel olmuş. Devletimiz güzel yatırımlar yapmış.

Artvin’de yerel basında gazetecilik yapan Hatice Diler de son bir ayda yağan yağmurlar ve kar sularının erimesiyle barak sularının çok hızlı yükseldiğini söyledi.

yusufeli su (2)

Diler, “Biz ramazan ayının başında geldiğimizde ilçe sular altında kalmaya başlamıştı. Ortalarında geldiğimizde yarısından fazlası sular altında kalmıştı. Şimdi geldik ve ilçe tamamen sular altında kalmış. Vatandaşlarımız her geçen gün yeni ilçe merkezine daha çok alışıyor. Bunu her ziyaret ettiğimizde görüyoruz. Önceki gelişimize göre daha çok şenlenmiş. Çevre yeşillenmiş. Bu noktada Yusufeli Artvin’in en modern ilçesi oldu diyebiliriz.

İlçe sakinlerinden Betül Aykan da doğduğu büyüdüğü ilçenin baraj suları altında kalmasından dolayı hüzünlü olduğunu söyledi.

Kayanın hasar verdiği ev 1 yıldır yapılmadı Kayanın hasar verdiği ev 1 yıldır yapılmadı

Aykan, “Artık Yusufeli sular altında kaldı. Su tutma başladıktan sonra gün gün izlemeye geldik. Anılarımızın yaşantılarımızın nasıl sular altında kaldığını sulara gömülmesini izledik. Bazen izledik, bazen ağladık, bazen hüzünlendik. Geldiğimiz noktada eski ilçe merkezine dair bir şey göremiyoruz. Sadece anılarımız ve hatıralarımız kaldı” diye konuştu.

Aykan, yeni ilçe merkezine taşındıktan sonra hamile kaldığını ve bir bebek beklediğini ifade ederek, İnşallah bebeğimle birlikte yeni ilçe merkezinde güzel bir hayat güzel bir gelecek nasip olur” şeklinde konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası