Yaylacı Meryem Güner, 10 yıldır hayvancılık ile uğraştığını belirtti. Ürettikleri doğal ürünlere talep oluştuğunu dile getirerek kaliteli ürünleri ortaya çıkardıklarını aktardı.

“3 yıl öncesine kadar büyükbaş hayvancılık yapıyorduk şimdi ise küçükbaş hayvancılık yapıyoruz. Şartlar ister istemez her yerde olduğu gibi bizim buranında zor. Burada her şeyimiz doğal; yağımız, peynirimiz, sütümüz, köyümüzde ise patatesimiz, domatesimiz, biberimiz ve her şeyimiz oluyor. Neden doğal derseniz, Meramız çok geniş yeşilliklerle ve çiçeklerle kaplı olunca doğal olarak hayvanlarımızın sütünden elde ettiğimiz her şeyde doğal oluyor. Bizim Zekeriya köyümüzün ürünleri de kaliteli ve doğal oluyor. Bizim burada ürettiğimiz peynir ve yağımızı ülkemizin her yerinden istiyorlar ve şunu da söyleyeyim ben Almanya ya bile yağ ve peynir gönderdim.”

Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular

zekeriya köyü yayla (1)

Haziran ayında yaylaya çıktıklarını dile getiren Züleyha Güner, eylül ayında yayladan inişlerin gerçekleştiğini söyledi. Yaylada yapılan ürünlerin ellerinde kalmadığını belirterek satışlarda yoğunluk yaşandığını aktardı. Vatandaşların ürünleri pahalı bulduğunu söyleyen Güner peynir, süt gibi ürünleri ortaya çıkarırken zor şartlarda çalıştıklarını dile getirerek,

“Toplamda 2 aylık yaylacılığımız var. Yazın hayvanlarımız dağa gider ve dağda otlarlar. Yaylacılık bayanlar için zor tabi ki erkekler içinse köy işleri zor. İnekler akşamları gelir yaylaya ve danalarımız var ve biz akşamları ineklerin sütünü sağar ve o sütten yağ ve peynir yaparız. Bakın evimizde bu ve her şey bu odada. Biz çürük peynir yapmayız ve hatta kaşar peynir yapmayız biz çeçil peynir yaparız. Ağaç yayığında yayarız ve yağımızda organik olur. Bizde güneş enerjisi ya da jeneratör kullanmayız sütü de kendi ellerimizle sağarız ki makine kullanmayız ve her şeyimiz dediğimiz gibi doğal olur. Yapmış olduğumuz peynirde, yağda elimizde kalmaz ve hepsi satılır. Ürünlerimizi biraz pahalı görüyorlar ama bize göre ucuz geliyor, çünkü zor şartlarda çalışıyoruz ve öyle zamanlarımız oluyor ki gece geç saatlerde bile inek sağdığımız oluyor ve işleri yetiştiremediğimizden dolayı. Benim sadece 9-10 tane ineğim var ve onların danaları var ve yağ, peynir yapayım derken zaman alıyor. Bakın komşularımda yanımda, bizim bu peynirimiz çok kalitelidir ve tadına da bakabilirsiniz. Biz bunu kazanda pişiriyoruz sonrasında tekerlek yapıyoruz ve bir ay kadar kalıyor ve bunların hepsini büyük bir teknede yani hamur teknesinde ayıklıyoruz yani birbirinden ayırıyoruz ve bir gün kalıyor tuzlayıp beş kiloluk ya da daha büyük bidonlara tepiyoruz(dolduruyoruz) ve çevirip kumda 2-3 ay bekletiyoruz ve bidonu açtığımızda bu peynir bu hale geliyor. Evet biraz zahmetli oluyor ama peynirimize pahalı deniyor ve peynirimizin şuan ki bir kilogramlık fiyatı 150 lira.” ifadelerine yer verdi.

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası