Antik kentte fil dişinden yapılmış binlerce yıllık süsleme parçası bulundu Antik kentte fil dişinden yapılmış binlerce yıllık süsleme parçası bulundu


Artvin’de tiyatro, sinema, müzik gibi sanatla amatör ve profesyonel olarak ilgilenen insanlar, sanatını icra etmekte zorlanıyor. Geçimlerini ise ayrı işlerde çalışarak sağlıyor. Artvin’de yerel yönetimlerin sanat, kültür gibi dertleri olmadığı ortada. 
Artvin’de yaşayan her sanatçı gibi birçok engelle karşılaşan Subaş, Artvin’e döndüğünde çok umutlu olduğunu ama belli zaman sonra çok zorlandığını söyledi. 
Artvin’in tabanına yöresel müziği yayarak bir koro oluşturmak için çabalayan Subaş, “Artvin’e bu anlamda çalışmalar yapmak için döndüm. Gürcü müziği çok sesli müziktir ve Borçka’nın Macahel Köyün’de yaşıyor. Macahel’de Bayar Şehir ve İberya Özkan’ın yıllar önce çalışmaları oldu ve hatta Macahel Yaşlılar Korosu’nu kurdular. Kaybolmuş şarkıları derlediler, yaşlıları eğittiler ve çok güzel bir koro oluşturdular. Benim hedefim ise Bayar Şahin ve İberya Özkan’ın yapmış olduğu daha genç, dinamik, Boçka’nın ve Artvin’in tüm tabanına yayılan bir versiyonunu yapmaktı” dedi.
Subaş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Artvin’in beklediği gibi olmadığını umduğunu bulamadığını aktaran Subaş, “Ben Borçka’ya döndüğümde bireysel çabamım çok ötesinde olduğunu fark ettim ve burada öyle müziği, kültürü, sanatı öyle dert edinen yoktu. Bu durumu toparlamak için ise adanmışlık gerekiyordu. Diğer yandan da ciddi hayati kaygılarım vardı. Para kazanmak, hayatta kalmak, yaşam şartları çok iyi değildi. Müzik konusundan vazgeçmiş değilim. Borçka’da, Artvin’de olmayan bir şeyi var etmeye çalışıyorum. Bunun için ekonomik destek gerekiyor. Kendi ekonomimi oluşturup, öyle ilerlemeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ben bir müzikle ilgili bir iş yapacaksam işin usulüne uygun, işi müzik olan insanlardan kurulmuş profesyonel bir iş yaparım. Artvin’deki müzik çok kıymetli ve Artvin dünyada en iddialı şehirlerden biri, biz bunun hiç farkında değiliz. Emin olun müzisyenler de bunun farkında değil. Çünkü Laz müziği de öyledir, Gürcü müziği de öyle. Bu kıymetli hazineye yakışır bir şey ortaya çıkarmak istiyorum.
Artvin’de çok iyi solistler var ama burada değiller. Artvin’in büyük sorunu kaderi nitelikli, kalifiyeli insanlar burada durmuyor. Ama yine de yapılacak güzel bir planla, güzel sistemle yine bir oluşum sağlanır. Artvin’in potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu potansiyelleri bir araya imkansız değil ama olay burada belediyelerin, kurumların sağlam destek vermesi gerekiyor. Artvin’in çok tarihi farklı kültürlere hizmet etmiş bir şehir ve bunu kullanamıyoruz. Artvin’i yönetenlerin, kanaat önderlerin, aydınların böyle bir derdi olması gerekiyor. Bizim Artvin müziği, Laz müziği, Hemşin müziği, Gürcü müziği gibi bir derdimiz var mı? 
Amatör olarak bu işleri ne zamana kadar yürütebiliriz. Artvin’in bu zengin kültürünü tabana yaymak için bir derdimiz olmalı ve insanların, gençlerin bu işten para kazanması gerekiyor. Gençler Artvin’den para kazanmak istiyor. Gençler bu işten para kazanırsa buna en katı bakan insanlar bile gençler bu işten para kazanıyor diyerek olumlu bakmaya başlar.”
Hopa’da yaşayan Borçkalı Okan Subaş, profesyonel olarak yöresel müzik yapıyor. Tulum, salamuri (Gürcü flütü), kaval, etnik üflemeli enstrümanları çalıyor. Artvin’e korona dönemi gelen Subaş, Bayar Şahin’in bir dönem vokalliğini yaptı.


 

Editör: Editör Masası