Ardanuç’a 23 km uzakta ve 1700 rakımda Bilbilan yaylasının eteklerinde, Ardahan sınırında bulunan Geçitli köyünde Geleneksel 6.Gecitli köyü kar festivali düzenlendi. Geçitli köyü muhtarlığının organize ettiği birbirinden güzel etkinliklerin yapıldığı kar festivaline Artvin ve ilçelerinden misafirler katıldı.
Yıldırım Demir “Festival alanının başka bir anlamı daha olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin karayollarının projeli yaptığı yolu olup 30 yıldır bitmeyen tek yoldur. Onun için bu Geçitli köyü de diyor ki devletimize, yetkililerimize, hükümetimize siz arabayla yol açmazsanız biz hızakla aşarız diyorlar. Bende ilçe belediye başkanı ve Ardanuç halkı olarak yetkililerden 30 yıldır bitmeyen bu yolun bir an önce bitirilmesini talep ediyorum.” diye seslendi.
“İzmir ve Sudan’dan Geldik. Kar Festivalini Duyunca Soluğu Burada Aldık”
“Merhaba Şeniz Civil ben İzmir’den Ardanuç’a noter olarak tayin oldum, Geçitli köyündeki kar festivalini duyup, ilk defa festivale katıldım. Çok eğlenceli, şenlikli geçiyor şimdilik”.
Naci Taş, “Ardanuçluyum ama Sudan’da çalışıyorum. 30 yıldır buraya geliyorum ama böyle güzel bir festival olacağını düşünmemiştim. Çok güzel çok memnun oldum süreklilik arz ederse eminim birçok daha güzel yerlere ulaşacağına inanıyorum”.
“Bu Kar Festivalini Geçitli Köyü Çobanlarına Adıyorum “
Harun Aksu: “festivalin bu yıl altıncısı yapılıyor. Ben bunun altısında da bulundum, bazı dönemlerde gerek terör meselesi gerekse bu pandemi yüzünden geçen yıl olmadı. Birçok alanında emeğim geçti, burada koordinatörlük yaptım buraya çeşitli sanatçıların intikal etmesi için. Ben bu köyde festivalin bu kar festivalin burada olmasını neden istedim, ya bu köyde insanlar hayvancılık yapıyor, küçükbaş hayvancılık yapıyorlar, büyükbaş hayvancılık yapıyorlar. Bu görmüş olduğunuz doğanın yeniden dönüşümünü dengesini koruyorlar. Çobanlar doğanın ustasıdır, yeniden oluşmasını iklimsel olarak dönüşümünü, yeniden dönüşmesini sağlayan insanlardır bu çobanlar. Bu festivallerin kapsamı neden çünkü biz bu festivali bu köyde çobanlık yapan insanlara borçluyuz. Doğal olarak bu bölgede bu dağların yeşillenmesini en çok dölleyen şey hayvanlardır. Bu hayvanları burada besleyen şey de çobanlardır, ben onların karşısında saygıyla eğiliyorum selam olsun herkese.”
“Festival Alanın Bulunduğu Güzergahta Artvin-Ardanuç-Ardahan Yolu 30 Yıldır Hala Bitmedi”
Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ”muhtarlığın düzenlediği kış etkinlikleri, kar etkinlikleri, kar şenliği eski adı “Heva” bu köyümüzün. Köy muhtarlığı organize ediyor, ben önce onların organizesinden dolayı bu güzel etkinliklerinden dolayı teşekkür ediyorum, bütün yönetimini tebrik ediyorum. Bütün emeği geçenlere, sanatçı arkadaşlarımıza, sponsor olanlara ayrı, ayrı teşekkür ediyorum ama bu mekanın farklı bir özelliği de daha var aslında. Bu gördüğümüz güzergah Ardanuç’u Ardahan’a bağlayan bir yolun üzerindeyiz. Bu yol 1993 yılında başlayıp tüm mesafesi 62 km olan ama Ardanuç’tan, Ardahan sınırı 31 km olan bir yol ve bu 31 km lik yol 93 yılında başladı. O dönemin Bayındırlık bakanı Onur Kumbaracıbaşı açılışı yaptı, bugün 29.yılı sanıyorum ve 29 yıldır 31 km yol bitirilememiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin karayollarının projeli yaptığı yolu olup da; 30 yıldır bitmeyen tek yoldur. Onun için bu Hevalılar bu Geçitli köyü de diyor ki devletimize, yetkililerimize, hükümetimize “siz arabayla yol açmazsanız biz hızakla aşarız” diyorlar. Bakın kızaklarla onlarada örnek olsun, onlarada ders olsun. Gerekirse bu hızakları zirveye çıkaracağız bu katılımıda daha artıracağız ama 30 yıldır bitmeyen bir yatırımında, Tüm devlet yetkililerimizden bir an önce bitirilmesini diliyoruz, talep ediyoruz, istiyoruz.” dedi.
Dilek Yılmaz

Esnaf ziyaretlerine devam ediyor Esnaf ziyaretlerine devam ediyor

Editör: Haber Merkezi