“Mücadeleyi Dayanışmayı Büyütmek İçin 1 Mayıs’a” “Mücadeleyi Dayanışmayı Büyütmek İçin 1 Mayıs’a”


Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB ve Visa tarafından gerçekleştirilen Akıllı KOBİ ile dijital dönüşüm daveti hakkında açıklamalarda bulundu. Hopa TSO “Hopa Kobileri dijitalleşiyor” diyerek dijital dönüşüme dair bilgilendirmelerde bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, işinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler için hayata geçirilen Akıllı KOBİ platformunu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in katıldığı online bir basın etkinliği ile duyurdu. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, online bir basın etkinliğini ve alınan kararları paylaştı.
Akıllı KOBİ’nin dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip olduğunu belirten Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, bu platformun İçerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet vereceğini belirtti. Akıllı KOBİ platformundaki faydalı içerik ve videoların yer alacağı ‘Bilgi Bankası’ sekmesi ile Türkiye’nin en kapsamlı dijital dönüşüm bilgi merkezi olması hedefleniyor.
Akıllı KOBİ, ülkemizde dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilen platform, içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ platformunda karşılamış olacak.
Akıllı KOBİ platformundaki faydalı içerik ve videoların yer alacağı ‘Bilgi Bankası’ sekmesinin Türkiye’nin en kapsamlı dijital dönüşüm bilgi merkezi olması hedefleniyor. Bu içeriğe ek olarak Visa desteği ile, ‘KOBİ Akademisi’ sekmesine ‘İşimi Yönetebiliyorum’ KOBİ eğitimleri de dahil edildi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve alanında uzmanların yer aldığı 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ’lerin finansal disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ’lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler’ bölümünde ise KOBİ’lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü olmak üzere iki başlıkta anlatılıyor. Ayrıca bu bölümde KOBİ’ler, finansal kuruluşların Akıllı KOBİ’ye özel ticari Visa kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar.
TÜBİTAK’tan KOBİ’lere dijitalleşme seviye testi
Platforma kaydolan KOBİ’lere dijital dönüşüm konusundaki mevcut durumlarını TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından hazırlanan “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” aracıyla tespit etme imkanı sunuluyor. KOBİ’ler çıkan sonuçlara ve ihtiyaçlarına göre kısa ve orta vadeli yol haritalarının hazırlanması konusunda destek alabilecekler.
Birçok süreci verimli şekilde yönetmenin dijital dönüşümle mümkün olduğunu belirten T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ar-Ge harcamalarının beşte birini KOBİ’lerimiz yapıyor, bu alandaki insan kaynağımızın yarısına yakınını yine KOBİ’ler istihdam ediyor. Dolayısıyla verimliliği ve rekabetçiliği sağladıklarında KOBİ’ler Türk girişimciliğinin lokomotifi olacak. Günümüzde de verimliği artırmanın, rekabetçiliği sağlamanın, katma değerli hizmet ve ürün geliştirmenin anahtarı dijital dönüşümdür. Bugün kurumsal yapıdan müşteri yönetimine, ürün geliştirmeden tedarik zincirine birçok süreci verimli şekilde yönetmek dijital dönüşümle mümkün. İki yıl içinde dünyada dijital dönüşüm odaklı yatırım tutarının yaklaşık 2,3 trilyon dolar olması öngörülüyor. Bu dönüşüm süreci mühim olduğu kadar meşakkatli de. Dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla, KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm harcamalarını vergi teşviki kapsamına alacağız. Platformdan faydalanmak isteyen işletmeleri önce olgunluk değerlendirme sürecine tabi tutacak, ardından dijitalleşme yol haritası çıkaracağız. KOBİ’lerimizin dijitalleşme serüveninde, böylesine katılımcı, kapsayıcı ve çok paydaşlı iş birliği ağı olan Akıllı KOBİ platformunu kıymetli buluyorum. TOBB’u ve Visa Türkiye’yi bu güzel iş birliğinden ötürü kutluyorum” değerlendirmesinde bulundu.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiliyor”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde KOBİ’ler ekonomimizin bel kemiği, istihdamın ve büyümenin itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşı olarak faaliyet gösteriyorlar. KOBİ’ler tüm işletmelerin %99,8’ini oluşturuyor, 11,5 milyon istihdam sağlıyor, 5,8 Trilyon TL ciro gerçekleştiriyorlar. Diğer taraftan pandemi ile birlikte daha artan dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiliyor, dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlanıyorlar” dedi.
6 Mayıs’ta gerçekleştirilen ön lansmandan bu yana çok sayıda teknoloji tedarikçisinin ön kayıtgerçekleştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu bilinçle Visa ile birlikte Akıllı KOBİ Platformu’nu hayata geçiriyoruz. Akıllı KOBİ Platformu’nda teknoloji tedarikçileri ile KOBİ’leri tek bir çatı altında buluşturuyoruz. 6 Mayıs’ta gerçekleştirdiğimiz ön lansmandan bu yana 800 teknoloji tedarikçisi platforma ön kayıtlarını gerçekleştirdi, KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik ürün ve hizmetlerini beyan etti. Şimdi de kesin kayıtlarını gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Akıllı KOBİ ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik tüm sektörler için dijitalleşme olanağı sunuyoruz. Akıllı KOBİ’ye kayıtlı teknoloji tedarikçilerini 1,5 Milyon üyemiz ile buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi