Salonu Yine Doldurdu Salonu Yine Doldurdu
Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 12 Ağustos 2022 Cuma günü düzenlenen törenle açıldı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin açılış merasiminde yaptığı değerlendirmede, “Kafkasya’nın incisi Artvin’de iki yıldır çalışmaları sürdürülen Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin açılışında tarihi bir güne şahitlik etmekteyiz. Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, endemik ve tehlike altında olan bitki türlerimizin korunması ve akademik çalışmaların desteklenmesi açısından kentimize ve ülkemize değer katmakla birlikte kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de katkı sağlayacaktır. Botanik Bahçesi temel amaçları doğrultusunda; “endemik ve endemik olmayan nadir bitkilerin ilaç, gıda, kozmetik ve benzeri endüstrilerde kullanım potansiyellerinin belirlenmesi kapsamında gerekli araştırmalar yürütmek ve ekonomik değeri haiz bitkilerin üretimi, ticareti ve endüstriye kazandırılması yönünde çalışmalar gerçekleştirmek gibi hedefler yer almaktadır.” dedi. Dünyadaki 100 küresel destinasyon merkezinden biri olan Artvin ilinde botanik turizminin gelişmesi açısından Botanik Bahçesinin kurulmasının önemli bir mihenk taşı olacağına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Bilgin, “Bitki varlığıyla Türkiye’nin sayılı Botanik Bahçelerinden birinin Üniversitemiz bünyesinde kurulmasına vesile olan maddi ve manevi desteğiniz için müteşekkirim. Bugüne kadar verdiğiniz ve bundan sonraki vereceğiniz destekler, Botanik Bahçemizin Uluslararası nitelikleri sürdürmesi açısından oldukça önemlidir. 2018 yılında başlayan bu sürecin Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin kuruluşunun başarı ile tamamlanmasının mutluluğu ve heyecanını yaşıyoruz. Botanik Bahçesinin uluslararası düzeye ulaştırılması ve tanınırlığının artırılması için gayretli çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin ülkemiz, Artvin ilimiz ve Üniversitemiz için güzellikler getirmesini temenni eder, hayırlı uğurlu olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.
  1. Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında; “Son derece anlamlı, Artvin’imize çok yakışan ANG Botanik Bahçesinin açılışında sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Doğal yaşamı destekleme adına bir mücadele vermekte, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevre sağlama adına önemli çalışmalar yapmaktayız. İnsan sadece insana karşı değil tabiata, hayvanlara ve bitkilere karşı da sorumludur. Bu sorumluluğun farkında olarak tabiatı temel alan yatırımların geleceğe aktarılacak bir miras olduğunu belirtmek isterim. Üniversitemiz Botanik Bahçesi de gelecek nesillere bırakacağımız bir laboratuvar olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla programda yaptığı değerlendirmede böylesi bir tesisin Artvin turizmini canlandıracağını ve Artvin bitki tür zenginliğinin korunmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Dr. İsrafil Kışla, “Artvin kamu yatırımları bakımından ülkemizin önde gelen illerden biri olmakla birlikte özel sektörde de değerli iş adamlarımızın katkılarıyla birçok yatırıma ev sahipliği yapmaktadır. Artvin’in dünü güzeldi, bugünü güzel ve yarını daha da güzel olacaktır. Botanik Bahçesi ve tıbbi aromatik bitkiler alanında Üniversitemizde yapılan çalışmalar dikkate değerdir ve Artvin adına çok önemlidir. Artvin’in marka değeri olan “tıbbi aromatik bitkiler” sahasındaki projelerin desteklenmesi ve bu projelerin toplumsal farkındalık oluşturmak için halka ulaştırılması gereklidir. Aynı zamanda bu çalışmalar ihracatta Artvin’in payını artırmak ve kente katma değer sağlamak açısından elzemdir.” ifadelerine yer verdi. Tören açılışına Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin Belediye Başkanı V. Saniye Meriç, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Kılınç, AK Parti İl Başkanı Fatih Tahtalı, MHP İl Başkanı Serdar Kılınç ve İyi Parti İl Başkanı Kemalettin Akgök, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, il müdürleri, STK temsilcileri  ve protokolden davetliler ile Üniversitemiz personeli ve vatandaşlar katıldı. Artvin Çoruh Üniversitesi  

Editör: Haber Merkezi