Artvin’in Ardanuç ilçesinde 19 Ekim Muhtarlar günü yoğun yağış nedeni ile Kaymakamlık binası önünde gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Muhtarlık çelengi Kaymakamlık binasında bulunan Atatürk anıtına koyuldu.

Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor" Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor"

Çelenk sunumun ardından Ardanuç Muhtarlar Derneği Başkanı günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi. Ardanuç Muhtarlar Derneği Başkanı Elyesa Uygun, tüm muhtarların muhtarlar gününü kutlayarak şu sözleri dile getirdi “ Muhtarlık, ihdas edildiğinden bu yana ihtiyari yani seçilmiş kişi anlamı taşır ve hala aynı sözcükle nitelenir. Yerelde doğrudan demokrasinin en eski örneğini temsil eder. Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynar. Aynı zamanda çağdaş kamu yönetimi anlayışının gereksinimi olan katılımcılığı sağlanmasında önemli görevi yerine getirir. Bu anlamda muhtar kamucu, laik, eşitlikçi ve demokrattır.

muhtarlar ek19 (3)

Köydeki ve yerelde ki vatandaşın bir sorunu olduğunda sorunun çözümü konusunda vatandaşın ilk başvuracağı mercii muhtarlık ve temas edeceği ilk kişi muhtardır. Bu anlamda muhtar, devlet ve vatandaş arasında köprü vazifesi görürken devletin de taşradaki en uç temsilcisi anlamını da taşır.  Muhtarlık; yerelde doğrudan demokrasiye yaşayan önemli bir örnektir. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Muhtarlık, demokrasinin temel taşıdır. Bu görev ve sorumlulukla kırsalın sorunlarını devlete taşırken görev ve sorumluluklarının merkezinde çağdaş birey vardır. Toplumsal sorumluluklarını bilen bir toplum ve yaşanılır bir çevreyi önceler. Bu meyan da toplumsal dokuyu zedeleyecek veya doğal çevreyi toplumun menfaatine aykırı bir şekilde bozma ihtimali olan çalışmalara yasal yollardan gerekli mercilere ilk itirazı yine muhtarlar yapar. Muhtarlar, bu kadar yaşamın ve idarenin içindeyken çevresinde ve bölgesindeki gelişen olaylara da duyarsız kalmaz”

“Doğal afetler sonucu afete maruz kalan yurttaşlara dayanışma duygusuyla çare olmaya çalışır bu konuda sorumluluk üstlenir. Referansı Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyetinin değişmez ilkeleridir. Muhtarlık toplumsal huzurun sağlanmasında en temel nüve özelliğini taşımakla birlikte siyasallaşmayan ender kurumlardan biridir ve hizmet paylaşımını en çok insanın faydalanacağı şekilde planlar. Yine referansı Türkiye Cumhuriyetinin laik, demokratik ve eşitlikçi ilkeleridir. Ve muhtar arkadaşların yaşamlarında ve çalışmalarında bu ilkelere uymaya gayret gösterdiklerini önemle gözlemlemekteyiz. Elbette ki dünyada olup bitenlerde insanlık adına hepimizi bir çeşit etkilemektedir. Orta doğuda yaşanan eşit olmayanlar arasındaki insanlık kırımı hepimizin vicdanını yaralamıştır. Bu insanlık kırımını ve sivil katliamı toplumsal hafızaya kaydederek yine Ulu Önder Atatürk’ün bu konudaki veciz sözüyle konuşmamı bitiriyorum. ‘’Eğer vatan savunması için şart değilse savaş bir cinayettir’’ sözünü güncel önemi olduğu için tekrar hatırladıktan sonra; Tüm muhtar arkadaşlarımın muhtarlar gününü kutluyor, tüm katılımcılara arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.     

Muhtarlar Günü Programına; İlçe Kaymakamı Mehmet Çelik, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Kurum Amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve muhtarlar katıldı.

Haber: Gülşen MAKAR

muhtarlar ek19 (1)

Editör: GÜLŞEN MAKAR