Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Avcılar köyünde, üreticilerin zorlu bir şekilde topladıkları ceviz hasadı başladı. Geleneksel yöntemler ile yapılan ceviz toplama işi ağaç dallarına çıkıp uzun sopalar yardımıyla dökerek gerçekleşti. 

SAVE_20231007_143835

Geçen yıla oran ile ceviz hasadında azlık yaşandığını söyleyen ceviz yetiştiricisi Fatih Okur, “Ceviz toplamak zor ve insanı yoran bir süreç. Bizde tabi ki emeğimizin karşılığını almak isteriz fakat geçen seneye göre verimde azlık yaşandı. Bunun nedenlerinden biri ceviz bahçelerine giren yabani hayvanlar. Diğer bir neden ise mevsim normallerinin dışında seyreden hava koşulları verimi düşüren etkenler arasında yer aldı. Ama yine de kışın yiyebileceğimiz cevizlerimiz olacak. Ağaçtan değnekler ile topladığımız cevizleri kurutarak kışa hazırlayacağız” dedi.

Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti

SAVE_20231007_143853

Ağaçtan sopalar yardımıyla dökülerek toplanılan cevizler meydanlara serilerek kurutulma işleminden geçtiği bildirildi. Güneşte kurutulan cevizler kış ayları için hazır hale gelirken cevizin içerisinde bulunan omega 3 içeriği ile önem arz ediyor.

Ceviz Tüketmenin Faydaları?

Lif, karbonhidrat, vitaminler, protein ve demir açısından zengin olan cevizin doğru miktarlar ile tüketilmelidir. Yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle ceviz, tekli doymamış yağlar yerine çoklu doymuş yağlar içermesi bakımından da eşsizdir. Ceviz, kabuklu yemişlere daha sağlıklı kabul edilir. Ceviz, hem omega 3 hem de E vitamini içerdiği için çift etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Sonbahar aylarında bol bol tüketilmesi gereken taze ceviz, balık yemeyen kişiler ve vejetaryenler için iyi bir omega 3 ve protein kaynağı olduğu bildirildi. 

Haber: Çiğdem ARSLAN

SAVE_20231007_143844

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN