Hopa’nın Kanlıdere Mahallesi’nde yaşayan 48 yaşındaki Şaban Kara, çay işçilerinin artan maliyetlerinden ve zamandan tasarruf etmek için şarjlı çay kesme aleti aldı.

Geleneksel çay makaslarının yorucu ve zahmetli işinden kurtulup teknolojik tarım aleti ile çay hasadını yapan Kara, şarjlı makastan gayet memnun olduğunu söyledi.

Zamandan da tasarruf ettiğini ifade eden Kara, “7 dönümün üzerinde arazim vardı. Bunu işçiler ile 20 güne anca topluyorduk şimdi 11-12 günde yorulduğumu hissetmeden topluyorum. Makineye verdiğimiz para bir sürgünde işçiye vereceğimiz paranın üçte biri kadar. İki kişinin yaptığı işi rahatlıkla yapıyor.” dedi.

çayy teknolojisi (1)

"Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun" "Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun"

Şarjlı makas sayesinde işçi çalıştırmaya gerek kalmadığını aktaran Kara, “İşçi masrafları çok oluyor. Zaman zaman işçi bile bulmakta sorun yaşanıyor. Biz de şarjlı makine aldık. Geleneksel çay makası ile çay toplamak çok yorucu oluyordu. Akşam eve gidince her yerimiz ağrıyordu. Çay makasını açıp kapatmaktan kollarımız yoruluyor ertesi gün performansımız düşüyordu. Şimdi çok rahat, iyi ki bu alet yapılmış. Zaten birkaç zamana makineli tarıma herkes geçer.” diye konuştu.

İkinci sürgün veriminin oldukça iyi olduğunu dile getiren Kara, tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyerek, “Bütün üreticilere keyifli kazasız hayırlı sürgün geçmesini diliyorum. ÇAYKUR’a da çok teşekkür ederiz. Önceki dönemlerde alım yerlerinde çektiğimiz eziyeti de kaldırdılar. Rahatlıkla çayımızı hasat edip alım yerinde de çok rahat satabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası