CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu

Hopa Halk Eğitim Merkezinde Usta Öğreticilik yapan Dilek Akyüz, sepet örme kursu ve hasır örme kursunu verdiğini belirterek ürünlerde bambu kullandıklarını aktardı. Ürünleri bulmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Akyüz ürünlerin maliyetinin artması ile zorlandıklarını kaydetti. Kursa talebin yoğun olduğunu vurgulayan Dilek Akyüz “2009 da Halk Eğitime geldiğimde takı tasarım kursuna başlamıştım. Bir iki yıl onunla devam ettik sonra hasır örme kursuna geçtik. Hasır örme kursunda masa, sandalye gibi ürünler ürettik beş yıldır sepet örücülüğü kursu aynı zamanda da masa, sandalye hasır örme kursu ile devam ettiriyoruz.

El Emeği İsteyen Bir Sanat (1)

Bambu kullanıyoruz yani fabrikasyon ürünler ile çalışıyoruz çünkü doğal malzemeye ulaşamıyoruz artık. O yüzden sipariş veriyoruz kilo kilo geliyor. Yapacağımız sepete uygun ölçüler belirliyoruz sonra bambuları ıslatıyoruz. Sepetin ölçüsüne göre ıslattıktan sonra kesiyoruz, örme ipi ile uzun başka bir iple örmeye devam ediyoruz. Şeklini istediğimiz gibi veriyoruz. Özellikle üç yıldır kursumuza talep çok yoğun kurslarımızı zaten modüller şeklinde açıyoruz. Genç kızlarımız genellikle takı tasarım kursuna geliyordu, genellikle bizim kursumuza talep oluşturan ev hanımlarıdır. Ürünleri bulmakta da sıkıntı yaşıyoruz ürünlerin maliyeti de sıkıntılı çok arttı fiyatlarımız. Geçen yıl aldığımız bir kilo bambuyu yüz iki yüze alırken şimdi beş yüz TL’den alıyoruz. Bu konu öğrencileri de zorluyor kendi imkanlarını zorlayarak alıyorlar ama istedikleri gibi tabi ki bir şeyler üretemiyorlar. Satış da çok fazla yapamadığımız için ürünün maliyetinden dolayı satış fiyatı da yüksek olduğu için satış da yapamıyoruz. O yüzden kendi ihtiyaçlarını gideriyorlar çevrelerine satıyorlar öyle devam ediyoruz. Yılsonu sergilerinde de satış yapabiliyoruz” dedi.

El Emeği İsteyen Bir Sanat (3)

Kursiyerlerin kaliteli vakit geçirdiğini ifade eden Akyüz“Gerçekten el emeği isteyen bir sanat. Ev hanımlarının sosyal aktivite olarak kesinlikle gelmesi gerekiyor. Paylaşım, dostluk kuruyorlar günlerinin çok önemli kısmını burada geçiriyorlar kaliteli vakit geçiriyorlar. Farklı etkinlikler yapıyoruz ve üretiyorlar başka bir şey düşünmeden üretiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Gülşen MAKAR

El Emeği İsteyen Bir Sanat (4)

Editör: Editör Masası