Çalışan emeklilere ödeme yapılmayacak olması ve ödemenin bir defaya mahsus verilecek olması eleştiri oklarını hükümete çevirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekim ayı kabine toplantısından çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme kararı çıktı.

Alınan kararın ardından Artvin’de yaşayan emekliler haksızlık olduğu gerekçesiyle kararı eleştirdi.

Emekli olduktan sonra geçinemediği için çalışmaya devam eden Recep Öztürk, hükümetin bu uygulamayla vatandaşa sadaka verdiğini söyleyerek, “Devlet diyor ki asgari ücretin altında maaş verilemez. Esnaf asgari ücretin altında eleman çalıştırsa devlet ceza yazar. Ama devlet kendi emeklisine asgari ücretin altında maaş veriyor. Ben bu ülkeye 30 yıl 9 ay pirim ödedim 7 bin 500 lira maaş alıyorum. 3 bin 500 ile emekli olan da benimle aynı maaşı alıyor. Adalet yok, önce adaletin tesis edilmesi gerekiyor. 5 bin lirayı tek seferde vermek ile bir şey olmaz. Yapabiliyorsa maaşı iyileştirsin yapsın 15 bin lira o 5 bin de kendilerinin olsun. Sadaka vermeye gerek yok.” dedi.emekli ek1k1

Çalışan emekli Talat Şahin, geçim sıkıntısı çektiği için 56 yaşında olmasına rağmen gurbette çalışmaya devam ettiğini ifade ederek, “5 bin lira güzel para ama 25 bin lira emekli maaşı alan kişi çalışmıyor ve sen o kişiye ekstra 5 bin lira vereceksin ben 9 bin 300 lira maaş alıyorum ve bu maaş bana yetmediği için çalışıyorum ve bana o 5 bin lirayı vermeyeceksin. Hükümet emekliyi kollamak için çalışma yapıyor ama adaletli olmak gerekiyor. Ben emekli olduğumda asgari ücretli ile aynı maaşı alıyordum şimdi asgari ücretten az maaş alıyorum. Burada kaybım var zaten.” diye konuştu.

2017 yılında emekli olan Uğur Akın hükümetten memnun olduğunu ancak verilen tek seferlik ek 5 bin lira uygulamasının tüm emeklilere yönelik olması gerektiğini dile getirdi.

28 yıllık emekli Alemdar Yeralan uygulamanın emeklileri karşı karşıya getirdiğini vurgulayarak, “Bu son derece yanlış bir karar. Vatandaş zar zor geçiniyor. Bu durumda da ayrımcılık yapılması toplumda infial yarattı. Ben bir emekli olarak yanlış uygulama olduğunu düşünüyorum. Geçinemeyip başka işlerde çalışanların bu parayı almaması yanlış. Ben 70 yaşında aldığım maaş ile geçinebilsem neden başka iş arayayım.” ifadelerini kullandı.

26 yıllık emekli Mehmet Özçelik ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Alt kademeler 7 bin 500 lira maaş alıyor. Vatandaş çalışıyor deyip de buna bu ödemeye dahil edilmemesi doğru değil. Devlet vatandaşın moralini yerine getirmesi gerekiyor.”

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

TEMA Vakfı Panel Düzenleyecek TEMA Vakfı Panel Düzenleyecek

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN