“İcraata ve hizmete oy verelim” “İcraata ve hizmete oy verelim”

El sanatları kursu ile kullanılmayan malzemelerden kullanılabilir yeni ürünler üretiyorlar
Artvin Halk Eğitim Merkezi,el sanatları kursuyla kursiyerlere sosyal kültürel bilgi ve beceri kazandırıyor.
El sanatları kursu sayesinde Kursiyerler evlerinde kullanmadıkları ürünleri değerlendirerek el emeği ürünler üretiyorlar.
Ev Tekstili ürünleri hazırlama ve ev nakışları el sanatları dallarında kurs veren usta öğretici Nezaket Tahmaz, Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen kurslarla ilgili bilgi verdi.
Halk eğitim kurslarının amacı ve çalışma alanları hakkında açıklama yapan Nezaket Tahmaz, “Şu anda ev tekstili ürünleri hazırlama ve ev nakışları el sanatları dallarında kursları veriyoruz. 12 öğrencim var halk eğitimin amacı halkın çalışma gücünü arttırma yaşayış seviyesini yükseltmek milli ve insan meziyetlerini geliştirmek amacıdır. Okul dışında yapılan eğitim ve öğretimin halk eğitimin Merkezi’nin Halka meslek ve sosyal kültürel bilgi ve beceri kazandıran kişilerin boş zamanlarını değerlendirmesi içindir. Kursiyerlerimiz ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar yaptıkları işleri üreterek çocuklarının çeyizleri ne koyuyorlar ileride işyeri açabiliyorlar bu belgeler sayesinde. Sadece halk eğitimin kursları iş için de değil iletişim arkadaşlık dostluk gibi konularda yardımcı oluyor onlar bize biz onlara yardımcı oluyoruz bu konularda. Halk eğitimde öğretim görevlisi olmak çok güzel bir şey bunu yaşamak gerekiyor. Kullanılmaz haldeki şeyleri kesip tekrar monte edip kullanabilir hale getiriyoruz. Örnek veriyorum buradaki bir tül atılmış yırtılmış ama biz bunu bir seccadeye kullandık. Eski bir çarşaf kullanılmayan çünkü kaygan olduğu için hazır alınmış ama biz bunu değerlendirdik seccade yapacağız” ifadelerine yer verdi.
Eskileri değerlendirmek için geçmişten bilinen Kırkyama kursları açtıklarını belirten Usta öğretici Tahmaz, “Kırkyama geçmişten yaşlılarımız eliyle dikerek parça parça toplayıp bohçalar yaptıkları şeydir. Günümüzde eskileri değerlendirelim diye tekrar gömlekleri etekleri bluzları kumaşları atık ne varsa toplayıp Bursa'dan falan da getirebiliyoruz kumaşları onlardan çeşitli örtüler yapıyoruz yatak minder bohça aklınıza gelebilecek şeyler. Eskiyi değerlendiriyoruz ve onları unutmuyoruz. Onlar ellerinde yaparlarmış biz makinelerle bu işi biraz daha kolaylaştırdık asıl kırkyama elle yapılandır ama makine olduğu için daha çabuk bitirmek amacıyla biz makinelerle yapıyoruz. Halk eğitim haklı olarak insanlara eski şeyleri artık kumaşları tepsi sepet gebe kaybolmaya yüz tutmuş şeylerin tekrar canlanmasını ve eskilerin biraz da ortaya çıkmasını örnek veriyorum ütüyü boyayarak aksesuar olarak koyuyoruz. Örnek veriyorum sepeti boyayıp bir köşeye koyuyoruz. Küpleri süsleyip köşelere koyuyoruz hem yeni nesil de görmüş oluyor eski şeylere neler kullanıldığını çünkü artık böyle şeyler kalmadı. Benim ve kursiyerlerin evinde eski şeyler çöpe atılmıyor gördüğünüz gibi çay paketlerini bile elişi kağıtlarını gelen hediye paketlerini kullanıyoruz, hiçbir şey çöpe atılmıyor” şeklinde konuştu.
Maşite Okur

Editör: Haber Merkezi