Covid-19 Pandemisine ekonomik krizlerde eklenince, küçük esnaf çıkmaza girdi. Kemalpaşa’da ticaretin durma noktasına geldiğini söyleyen esnaf bu krize çözüm bekliyor. Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde esnaflık yapan Nurettin Algün, “dükkânım kira olmamasına rağmen yürütemiyorum ürünleri elimden çıkarınca kapanacağım” diyor. Aynı meskende giyim ürünleri satan Leyla Soku’da elektrik faturasını ödeyecek gücü olmadığı için dükkânın ışıklarını açmadığını karanlıkta oturduğunu ifade ediyor.
36 yıldır esnaflık yapan Nurettin Algün Pandemi ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı çoğu zaman iş yerini siftah yapmadan kapattıklarını söyleyerek Kemalpaşa’da ticaretin durma noktasına geldiğini vurguladı.
İşin nereye gideceğini kestiremediklerini belirten Algün “2 yıl öncesinde günlük 3 bin ile 6 bin arasında ciro yapıyorduk. Ayda 10-15 bin civarında kar ediyorduk. Şimdi ise 200-300 TL’nin üzerine çıkamıyoruz. İş yerine kira bile ödemediğim halde işin içinden çıkamıyorum. Karar aldım 3-4 ay daha devam edip iş yerini kapatmayı düşünüyorum. Çünkü gerçekten işin içinden çıkılmaz bir haldeyiz. Bir sürü mal aldık ama iş olmadığından kolileri bile açmadık. Şimdi toptancılarımı arıyorum ki malları geri verebileyim için” diye konuştu.
İşlerin bu noktaya gelmesinde yüzde 80 pandeminin etkisi olduğunun altını çizen Algün “Kemalpaşa esnafı olarak bizler ticaretimizin yüzde 70-80’inı Sarp Sınır Kapısı aracılığıyla Gürcü vatandaşlara yapıyorduk. Kapı kapanınca da bizim işler bıçak sırtı gibi kesildi. Bu yaz için bir umut taşıyorduk ama oda olmadı. Çünkü geçişlerde uygulana PCR testi ücretinin fazla olması, uygulanan karantina uygulamaları vs. beklenen hareketliliği olumsuz etkiledi. Buna birde ürünlerde ki inanılmaz artışlar, zamlar gelince olan bir iki vatandaşta bakıp gidiyor” dedi.
“Artık işin içinden çıkamıyoruz “
Kemalpaşa’da esnafların yüzde 80’inin dükkânları kapattığını söyleyen Algün “Bulunduğumuz cadde üzeri komple esnaflar bulunuyordu. Şimdi sadece birkaç esnaf hariç yüzde 90’ı dükkânlarını kapattı. Bu oran Kemalpaşa genelinde yüzde 80 civarında. Ben hayattım da kredi almış insan değildim ama bir yıl önce ayakta durup en azından kazanmasak bile her ay gelen giderleri ödeyebilmek için kredi aldım. Ama dediğim gibi artık işin içinden çıkamıyoruz. Bizde diğer esnaf arkadaşlar için büyük ihtimal dükkânımızı kapatacağız. Çünkü bizim bölgenin tekrar canlanması için Sarp Sınır Kapısının aktif kullanılıp vatandaşların geçişlerinin kolaylaştırılmasından geçiyor. Ama başımızda ki kovid belası da bitmediğinden işimiz zor” ifadelerini kullandı.
“Kemalpaşa öldü, esnaf öldü”
Kemalpaşa’da 15 yıldır tekstil işi yapan Leyla Soku ise 2 yıldır süren Covid-19 Salgını sürecinde ev kirasını bile ödeyemez hale geldiklerini ve günlerce dükkânlarını siftah yapmadan kapattıklarını söyledi. Soku, “Kemalpaşa bu kadar kötü olmazdı. Şimdi Kemalpaşa öldü, esnaf öldü. Her şey sıfırlandı. Bir sürü borcumuz var ve her geçen gün üzerine yeni borçlar ekleniyor. Tam anlamıyla battık. Düşünün ki bir umut iş olur diye dükkânımızı açıyoruz ama akşam olunca elektrik faturası gelmesin diye dükkânların ışıklarını açmıyoruz. Bakın dükkânımızın iç tarafının ışıklarını açmamışız. Yan komşumuz akşam olunca ışıkları açmamak için dükkânını kapatıyor” şeklinde konuştu.
Kemalpaşa esnaflarından Kemal Altay ise çoğu esnafın iflas edip gittiğini belirterek hastalık bitip kapının tam anlamıyla faaliyete geçmediği ve hastalığın geçmediği sürece işlerin düzelmeyeceğini dile getirdi.
HATİCE DİLER

Esnaf ziyaretlerine devam ediyor Esnaf ziyaretlerine devam ediyor

Editör: Haber Merkezi