Ardanuç’un saklı tarihini ortaya çıkarmak için yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bu yıl Gevhernik Kalesi’nde şadırvan, kale hamamı ile iç kalenin alt kısmında yer alan ve henüz ne tür bir yapı olduğu belirlenemeyen kalıntı üzerindeki çalışmalar devam ediliyor.

Emekli Emsal Gül” Üniversitede Torunum Okuyor Ve Çocuk Aç Geziyor Be, Daha Ne Diyeyim.” Emekli Emsal Gül” Üniversitede Torunum Okuyor Ve Çocuk Aç Geziyor Be, Daha Ne Diyeyim.”

Ardanuç’ta arkeolojik sit alanı olan Gevhernik Kalesi ve çevresinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle 2021 yılında başlatılan kazılar devam ediyor.

Orta Çağ'da hüküm süren Gürcü Krallığı ve Osmanlı döneminde ilçe merkezi olarak kullanılan bölgede, kilise, cami, hamam ve çeşme gibi önemli yapıların yanı sıra iş yerleri ve konaklama alanlarına ait kalıntılar da bulunuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Osman Aytekin'in başkanlığındaki ekip, 21 Haziran tarihinde çalışmalara yeniden başladı.

Kazı başkanı Aytekin, kazılarda bir süre daha ilerleme kaydettikten sonra üzerinde çalışılan yapının ne olduğunu belirleyeceklerini söyledi.

gevhernik 28 (2)

Aytekin, kazılar sayesinde Ardanuç'un tarihsel geçmişi hakkında önemli veriler elde edeceklerini düşündüğünü dile getirerek, "Kazı çalışmalarımıza Türk Tarih Kurumu da destek veriyor. Ayrıca, Artvin'de yeni bir müze açılıyor. Bulacağımız eserler, taşınabilir kültür varlıkları olarak burada sergilenecek. Önceden bulduğumuz eserler Erzurum’daki müzede sergilenmek için gönderiliyordu. Şimdi bulduklarımız Artvin’deki müzede sergilenecek. Taşınmaz kültür varlıklarını da kazı sonrası restorasyon çalışmalarıyla yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacağız." diye konuştu.

Aytekin, çalışmaların en az 3-4 ay süreceğini dile getirdi.

İlk kazı çalışmalarında, aynı bölgedeki İskender Paşa Camii haziresindeki kazılar sırasında ise şamdan, 1819 tarihli Rus parası, Sultan II. Mahmud döneminden kalma gümüş sikke gibi eserlerin yanı sıra 17. yüzyıl Çıldır Beylerbeyi Sefer Paşa ve Yusuf Paşa'ya ait mezarlara ulaşılmıştı.

Geçen yıl yapılan kazılarda ise geometrik şekillerle süslenmiş taşlara ve çeşitli eşyalara ait olduğu düşünülen seramik kalıntılar bulunmuştu.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası