Hamilelik sürecinde zayıf, normal ve kilolu olarak üç sınıfa ayırdıklarını söyleyen Diyetisyen Tuğçe Kocaman Özçelik, zayıf kategorisinde olan kişilerin hamilelik sürecinde ilk 3 ayda bir veya üç kilo alması gerektiğini söyledi.

Normal kiloda olan kişinin ilk üç ayda kilo almaması gerektiğini vurgulayarak kilolu olan gebeler için ilk dört ayda kilo vermesinin uygun olduğunu belirtti.

Hamilelik döneminin ilk altı ayından sonra beslenmenin daha önemli olduğunu vurgulayan Özçelik, mide bulantılarında kraker yerine sarı leblebi tüketilmesi gerektiğini söyledi.  Özçelik “Hamilelik döneminde gebenin kilosuna bakmak gerekiyor. Danışanların kilolarına göre karar verip ona göre ilerliyoruz. Bizim için ilk 6 aydan sonrası gebelik beslenmesinde daha önemli.  İlk üç ay mide bulantısı olabiliyor onlarda çubuk kraker tüketimi oluyor bu yanlış. Çubuk kraker yerine sarı leblebi tüketilmeli. Sarı leblebinin yanında tuzlu ayran olabilir, mide bulantısına iyi gelecektir” dedi.

"Aile Diş Hekimliği" uygulaması yaygınlaşacak "Aile Diş Hekimliği" uygulaması yaygınlaşacak

Gebelik süresinde kişinin iş hayatı ve günlük yaşantısına göre öğünlerinin değişiklik gösterdiğini söyleyerek kahvaltının önemli olduğunu vurguladı. Kahvaltıda yumurta ve peynir tüketilmesi gerektiğini belirterek “Kahvaltı olmazsa olmaz, hemen yiyemezse bile bir iki saat sonra yaptırıyorum.  Kahvaltıdan alınması gereken besinler var. Sabah et, tavuk yiyemez, kuru baklagil yiyemez, yumurta veya peynir öneriyorum. Kilo almak isteyen bir gebeyse yağlı tulum, kuru meyvelerle zengin öğün oluşturuyorum ama kilolu hastaysa yağsız lor peyniri öneriyorum” diye konuştu.

Beyaz ekmek yerine çavdar veya kara buğday unundan yapılan ekmekleri öneren Özçelik, mide bulantısı çeken hamileler için fırında veya ızgarada pişirme yöntemini kullanmaları gerektiğine dikkat çekti.

Diyetisyen Tuğçe Kocaman Özçelik, son olarak gebelerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında şu sözleri dile getirdi “Gebelerde hormonal denge bozulduğu için gebelik şekeri çıkıyor. 6’ncı ayda gebelik şekeri testi yapıyoruz. Sağlıklı olsa bile gebelerde şeker çıkabiliyor. O yüzden beyaz undan kaçınılması gerekiyor onun yerine çavdar, kara buğday ununu tercih etmeliler. Bunlar kan şekerini hızlı değil kademeli yükseltir. Ara öğünü öneriyorum, yanlarında kuru yemiş, kuru meyvesi oluyor. Akşam yemekleri proteinsiz olmaz. Mide bulantısı olduğu için yağlı şeylerden uzak tutuyorum, fırında ya da ızgara pişirme yöntemi kullandırıyorum. Et, tavuk, kuru baklagil bunlarla dolu öğünleri oluyor. Gebelerde demir eksikliği oluyor, 6’ncı aydan sonra bebek büyüdüğü için annenin vitaminini alıyor, o yüzden etin yanında kuru baklagilin yanında yoğurt tükettirmiyorum.”

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası