Hemşire çocukların iğne korkusunu yenmelerine yardımcı oluyor Hemşire çocukların iğne korkusunu yenmelerine yardımcı oluyor

AÇÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından Dünya Diyabet Günü nedeniyle Milli İrade Meydanı'nda farkındalık standı açıldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan AÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Selma Durmuş Sarıkahya, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliğinde farkındalık çalışması için hemşirelik bölümü 2 ve 4’üncü sınıf öğrencileri ile birlikte stant açtıklarını kaydetti.

hemşirelik stant ka13 (1)

Stantta kan şekeri ölçümü, bel çevresi ve boy kilo ölçümü yaptıklarını aktaran Sarıkahya, “Özellikle demografik değişim, tüm ülkelerde olduğu gibi yaşlı nüfusun artması yaşlı nüfusla birlikte kronik hastalıkların yaygınlaşması teknolojinin gelişmesi ile birlikte fiziksel aktivite yetersizliğimiz, stres faktörümüz, tütün kullanımı buna eşlik eden diğer faktörler dediğimiz sağlığın belirleyicisi çevresel ve ekonomik faktörler. Bu hastalığı tetikliyor. Biz bu hastalıklara bulaşıcı olmayan hastalıklardan diyoruz ama bununla ilgili çok büyük bir oranda artış görmekteyiz. Çünkü tanı konulmuş insanların yarısı hala diyabet olduğunun farkında değil. Şeker ölçümleri ile birlikte bel çevresi kalınlığını ölçüyoruz. Kilo ölçüyoruz var olan diyabete yatkınlık riskini ölçüyoruz. Rastgele ölçtüğümüz insanlar eğer sınır değerlerinin üzerindeyse onları Aile Sağlığı Merkezlerine, hastanelere yönlendiriyoruz” dedi.

Davranış alışkanlığı konusuna verdikleri önemden bahseden Sarıkahya, “Yeme, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite şeklindedir. Günde 30 dakika yürüyüş yapmayı öneriyoruz. Maalesef Artvin’in şartları, coğrafi yapısı buna çok müsaade etmiyor. Bu da bizim yatkınlığımızı arttırıyor” dedi.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: EMİNE OCAKÇI