Ardanuç Kaymakamı Mehmet Çelik, ilçenin en önemli sorununun genç nüfustaki düşüş olduğunu ifade ederek, istihdam alanları açılıp gençlerin geri döndürülmesi gerektiğini söyledi.

Kaymakam Mehmet Çelik, ayağının tozuyla çalışmalarına başladı.

İlçedeki eksiklikleri tespit ederek çalışmalarını ona göre yönlendiren Çelik, turizm potansiyeli olan Ardanuç’ta istihdam alanları oluşturup tersine göçü hedeflediğini belirtti.

“Genç nüfus için istihdam oluşturulmalı”

Aslen Artvinli olan ve bölgeye hakim olan Çelik, ilçenin son 30 yılda çok ciddi göç verdiğini dile getirerek, “33 yıl önce Ardanuç’un nüfusu 17 bindi şuanda 5 bin ve gittikçe nüfusu düşmeye başlamış bir ilçe. Ardanuç’un önceden iki tane yatılı bölge okulu vardı. O iki okulun toplam nüfusunu şu anda ilçedeki tüm okullardaki öğrenci sayısını toplasanız o rakama ulaşılmıyor. Bana göre en büyük eksiklik genç nüfus. Genç nüfus ya gelmiyor ya da burada olanlar da göç ediyor. Bunun en temel sebebi istihdam. Ardanuç potansiyeli olan ne yazık ki üretimiolmayan bir ilçe” dedi.

“Turizm tanıtımla gelişir”

Büyük Ardanuç Mitingine yoğun katılım Büyük Ardanuç Mitingine yoğun katılım

İlçenin turizm açısından tam bir organize sanayi bölgesi olduğunu vurgulayan Çelik, tanıtımın önemine değinerek, “Turizm için büyük kaynakları var, çok güzel alanları var ama tanıtım neredeyse yok. İlk yapacağımız işlerden bir tanesi tanıtım. İlçenin tanıtımını sosyal medya üzerinden yapmayı planlıyoruz. Onun için burada ekip oluşturduk onlara teknolojik destek sağlıyoruz. Haricinde benim sosyal medyada belirli bir sayının üzerinde kitlesi olan tanıdık arkadaşlarım var onları davet ettim. Havalar ısınınca da tanıtım videolarını yayınlayacağız. Cehennem deresi kanyonunu haziran itibari ile bitirmiş bir şekilde sezona açacağız.Ardanuç evi ben geldiğimde kapalıydı onu hızlı bir şekilde açtık. Çevre düzenlemesi ve ışıklandırmasını tamamlayacağız.” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bayramında ilçeye Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sporcu gençleri Ardanuç’ta buluşturma projesi olduğuna da değinen Çelik, “Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ile beraber 19 Mayıs’ta güzel bir projemiz de olacak. Türkiye’nin sporcularını, paraşütçülerini, kampçılarını ve kanocularını buraya davet edeceğiz. Büyük bir şenlik şöleni düzenleyeceğiz. Kanyonun üstünde kamp yaparak orayı da gelen misafirlere ön gösterim yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bu ilçenin çok ileri gidecek potansiyeli var bu potansiyeli ortaya çıkaralım”

Hayvancılık, arıcılık, seracılık, turizm, maden gibi birçok değere sahip olan ilçenin gelişimi için vatandaşların desteği olması gerektiğini kaydeden Çelik, açıklamasında şöyle konuştu: “Artvin’in her ilçesi kendine göre bir potansiyele sahip. Ardanuç’un turizminin yanında başka potansiyelleri de var. Şu anda Gümüşhane köyünde bir maden projesi var. Çalışmalar bakanlık düzeyinde devam ediyor. Kanun müsaade ederse, yönetmelik müsaade ederse, ruhsat işler hale gelirse, onlar için ÇED raporu olumlu olursa, 400 kişilik istihdamdan bahsediyoruz orada. 400 kişilik istihdam demek Ardanuç’ta zincirleme 2 bin kişilik istihdam oluşması demektir. Bunun haricinde bölge halkında yıllardır kereste var. Ama sadece kereste üzerine iş yapıyoruz. Bunu bir katma değer olarak üretiyor muyuz? Üretemiyoruz. Aslında bunun bir fabrikası olması gerekiyordu. En az bir tane mobilya fabrikamız olması gerekiyordu. Sadece bir tane mobilya atölyemiz var. İstihdam olacak ki insanlar peşinizden koşsun. Dolayısıyla bizim Ardanuç için yapmamız gereken şey buraya akış düzenlemek. Bölgenin en büyük hayvancılığını Ardanuç yapıyor. Bu kadar hayvancılığın olduğu bir yerde küçük de olsa bir et entegre tesisinin olması gerekirdi. Küçük bir sucuk imalat tesisi olması gerekirdi. Erzurum’dan, Ardahan’dan, Rize’den sadece döner için gelenler var.  O kadar kaliteli bir eti var. Ama marka değeri yok. Ardanuç’un balı çok güzeldir herkes arıcılık yapar ama bir markası, tescili yok. Bu tanıtımları yapmak gerekiyor. Bu sadece devlet kanalıyla olacak iş değil. Topyekûn halkın, iş insanlarının istemesi lazım. Bizim hayvancılık, arıcılık, seracılık, turizm, maden gibi birçok değerimiz var. Bunların katma değerini yükseltmek için kaymakamlık elini taşın altına koyması gerektiği yerde bunu yapar ama tek başına olacak iş değil. Herkesin bunu istemesi, arzulaması gerekiyor. Bu ilçenin çok ileri gidecek potansiyeli var bu potansiyeli ortaya çıkaralım.”

Editör: Haber Masası