Ardanuç’ta 4 yıl önce kurulan ve Aşıklar Köyünde 10 dönümlük arazide lavanta üretimine başlayan kooperatif 3 yıl içerisinde 5 tarlada lavanta ekimi gerçekleştirdi.

Ardanuç Kadın Üretim, İşletme ve Geliştirme Kooperatifi ortaklarından Gönül İstanbullu, distilasyon makinesi ile ilk defa tanıştıklarını ve makine sayesinde lavanta yağı çıkarmaya başladıklarını aktardı.

Lavantanın kozmetik alanlarda da kullanıldığını dile getiren İstanbullu, uyku problemi çekenler içinde lavantanın önerildiğini söyledi. İstanbullu  ” Lavanta kozmetik alanda kullanılıyor, tohumları birçok alanda kullanılıyor ve geçen gün televizyon seyrederken, hepimizin tanıdığı dünyaca ünlü Profesör Doktor Mehmet Öz Amerika’dan yayın yaparken şöyle söyledi, uyku problemi çekenler yastıklarının altına bir kese lavanta tohumu koysunlar dedi. Benim dikkatimi çekti sedasyon etkisi de var ve birçok alanda kullanılıyor sabun, kolonya, kozmetik ve her türlü alanda ve yetmiş çeşit kullanım alanı olduğu söyleniyor hatta çayı da mevcut” dedi.

Bölgede lavanta üretimi yapmak isteyenlerin kooperatife müracaat etmelerinin yeterli olduğunu dile getiren İstanbullu, Artvin başta olmak üzere tüm ilçelerde lavanta üretiminin genişleterek bölgede yayın hale getirmek istediklerini aktardı.

Ardanuç’ta Aromatik bitkilerin aromasının en yoğun bölge olduğunu vurgulayarak “ Bizim en büyük sıkıntımız distilasyon makinasıydı ve bunu da başta kaymakamımıza, belediye başkanımıza ve bunu gönderen Ardanuçlu iş adamımıza gerçekten kadın girişim kooperatifi  ve Ardanuçlar adına çok teşekkür ediyorum. Bizim başta Artvin ilimiz başta olmak üzere ilçemiz Ardanuç’ta lavanta üretimini birlikte genişletelim ve bunu Ardanuç’ta yaygınlaştıralım. Aromatik bitkilerinin’ de aromasının en yoğun olduğu bir bölgede oturuyoruz biz ve o nedenden dolayı lavanta üretimini genişletelim ve ilçemizi lavanta ilçesi haline getirelim” dedi.

Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti

Haber: Gülşen MAKAR

Editör: GÜLŞEN MAKAR