Emine OCAKÇI

Hopa Arma Kurtarma Derneği (HOPAK) Başkanı Gökhan Bıyıklı, 6 Şubatta yaşanan Kahramanmaraş Merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin 10 ilde yol açtığı yıkımların ardından HOPAK gibi sivil arama kurtarma ekiplerinin öneminin ortaya çıktığını söyledi.

Afetlerde olaya müdahale noktasında sadece AFAD’ın değil yardım örgütlerinin desteğinin önemli olduğuna değinen Bıyıklı, bölgede kurulan arama kurtarma kuruluşlarına her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Kahramanmaraş depremlerinin etki alanının çok geniş olduğu için AFAD’ın tek başına altından kalkabileceği durumun olmadığını kaydeden Bıyıklı, “HOPAK gibi sivil toplum örgütlerinin yörede çoğalmasının faydası var. Maalesef ülkemiz doğal afetlere sık sık maruz kalıyor. Devletimiz açısından da faydalı olur çünkü yaşadığımız bu son deprem dünyanın neresinde olsaydı herkes aynı şeyi yaşardı. Çünkü alan çok geniş yıkılan bina sayısı fazla. Bir enkaza en az 15-16 kişilik ekip giriyordu. Bu ne demektir 2 bin bina yıkılsa bunun hesabını siz yapın. AFAD değil tüm askeriyeyi sahaya sürseniz yeterli gelmeyebilir. Dolayısıyla bu gibi STK’ların yardım kuruluşlarının çoğalmasında fayda var. Arhavi’de Trabzon’da bizim ekipten örnek alarak dernekler kuruluyor. Hatta Karadeniz Teknik Üniversitesinde arama kurtarma ekibi kuruluyor. Bizim arkadaşlarımız orada ön bilgi verecekler. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz bu örgütlerin çoğalmasında fayda var.” dedi.

İlk Meclis Toplantısı İlk Meclis Toplantısı

Bıyıklı, gönüllülerin eğitimlerini daha rahat yapabilmesi ve olası afet ihbarında tüm bölgelere eşit mesafede olması için derneği taşıyacak yeni alan çalışmaları yaptıklarını söyledi.

HOPAK Başkanı Gökhan Bıyıklı, dernek için valilik ve AFAD bünyesinde yer belirlediklerini ifade etti.

Daha sağlıklı bir ortamda çalışmaların daha verimli olacağını kaydeden Bıyıklı, “Şuan park denizcilik Hopa limanı içerisinde bir alan tahsis etti fakat bu bizim için yeterli değil. Bizim ekipmanımız bakım isteyen aletler. Onların korunması, bakımlarının yapılması için daha sağlıklı bir ortama ihtiyacımız var. Bununla ilgili AFAD ve valilik bünyesinde yaptığımız çalışmada Yoldere mevkiinde bulunan özel idarenin yanındaki yere HOPAK’ı yerleştireceğiz. Buranın avantajı hem sahil ilçelerine hem de iç taraftaki ilçelere hızlı ulaşım imkanı veriyor. Alanı da geniş olduğu için gönüllülerimizin bazı eğitimlerin alması kolay olacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Masası