Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti


2015 yılında 250 tavukla kurduğu tavuk kümesindeki tavuklarını elden çıkarmak istiyor
İsmail Durmuş, köy yumurtası ihtiyacını karşılayacağını düşünerek kurduğu kümeste artan yem fiyatlarıyla baş edemeyince; “Bir an önce tavukları elimden çıkarmam lazım yoksaki hayvanlar açlıktan ölecek “diyor.
“Ben İsmail Durmuş; kızılcık köyünde ikamet ediyorum. Orman işletmesinden memur olarak ayrıldım, emekli oldum. 2015 yılından itibaren ben tavuk kümesini yaptırdım. O günün parasıyla 40 bin lira ödedim, halen daha borcum var, borcumu ödeyemedim tamamen. Fakat bu yıl ben aşırı fiyat artışından dolayı yaklaşık 50 tane tavuk kestim. Vatandaşa kesili olarak sattım, bir miktarını parayla verdim fakat yine şuan 150 tavuğum var elimde. Elimde kaldı ne yapacağımı şaşırdım.”
“250 tavukla başladım, ondan fazlasına maliyeye kaydettikleri için 250 tavuğun üstünde saklama şansım yok”.
“Çaresizliğimden Bu Kümesi Kapatmak Zorundayım”
“Köyümüzün büyükbaş hayvancılığa fazla müsait olmadığından, merkezi köy olduğundan burda tavukçuluğun daha güzel olacağını, şehir yakında olduğundan ihtiyacı karşılamak için böyle birşeye başvurdum. Bu yıla kadar da güzel gidiyordu. Ben ilk tavuğu aldığımda 2015 yılında yemin çuvalı 65 liraydı. Fakat yumurtanın tanesini toptan 65 kuruşa veriyordum. Bugün 2021, şuan aynı yem çuvalının tanesi 350 lirayı buldu. Ben şuan yumurtanın tanesini 3 lira 50 kuruştan toptan satmak zorundayım ki bana evime ekmek getireyim fakat şuan böyle bir şansım yok.1 lira 30 kuruştan veriyorum yumurtayı toptan, perakende 1 lira 50 kuruştan veriyorum. Şuan 1 lira 50 kuruştan veya 1 lira 30 kuruştan alan insanlar bile kalmadı onun için çaresizliğimden bu kümesi kapatmak zorundayım”.
“Hayvanlar Acından Ölecek”
“bu kümesi kapatmak zorunda kaldığım için tavukları bir taraftan kesip satıyorum ihtiyacı olanlara. Ya da canlı olarak satıp elimden çıkarmaya çalışıyorum. Yoksa hayvanlar acından ölecek. Yem alma gücüm kalmadı”.
“Geçen gün yem 350 liraya çıktığını öğrenince arpa almaya kalktım onun fiyatıda 245 lira bir çuvalı fakat hayvanlara getirdiğimde alıştıkları yemin dışında arpa verdiğim halde arpayı da yemiyorlar ve döktüler fakat hayvanlar acından ölür artık alışırlar onuda bilemiyorum.” Diye seslendi.
Fatma Sarayoğlu

Editör: Haber Merkezi