Geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar, Artvin’in engebeli coğrafyası nedeniyle teknolojik tarım aletlerini kullanamadıkları için geleneksel olan tırpanla ot biçme yöntemini kullanmaya devam ediyor.

Kent merkezine 32, ilçe Ardanuç ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan bin 356 rakımlı Avcılar köyündeki çiftçiler, kavurucu sıcaklarda tırpanla ot biçiyor.

Kış için besledikleri hayvanlara ot ve saman hazırlığı yapan çiftçiler, sabahın erken saatlerinde, tarım aletlerinin giremediği bölgede ot biçimi yapıyor.

Eskiden tarımda kullanılan “tırpan”, gelişen teknoloji ile birlikte yerini “biçer” denilen teknolojik alete bıraktı.

Artvin’in engebeli arazi yapısı teknolojik aletlerin kullanımına izin vermediği için bazı bölgelerde tırpanla ot biçme geleneği sürdürülüyor.

Havanın sıcaklığına aldırış etmeden ot biçtiklerini söyleyen Avcılar Köyü Varzelli Mahallesi halkından Turan Okur, köyde birçok arazinin biçer kullanımına uygun olmadığını aktardı.

Tırpanla biçtikleri için gün boyunca çalışmaları gerektiğini belirten Okur, teknolojik tarım aletlerinin bir günde yaptığı işi kendilerin 4-5 günde yaptığını ifade ederek, “Biçer çok pratik bir alet. Bizim köyde bazı alanlarda kullanılabiliyor ama çoğu arazimizde insan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. Biçerin bir günde yaptığı bizim 4-5 günümüzü alıyor. Bu yüzde çok hızlı olmamız gerekiyor çünkü havalar sıcak olduğu için otların kuruma süreleri çok kısa. Ot kurursa bu da bizim işimize gelmez çünkü hem kuru ot biçilmez hem de hayvan onu yemez.” dedi.

Tırpan kullanmanın ustalık gerektirdiğini dile getiren Okur, dikkatli kullanılmadığı durumunda insan vücudunda ciddi yaralanmalara neden olabileceğini ifade etti.

Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu Ardanuç’ta 7 Mart Coşkusu

Ot biçerken tüm vücudun çalıştığını aktaran Okur, “Tırpan bilek ve kas gücü gerektiren bir alet. Biz babamızdan dedemizden bu işi öğrendik. Çocukluğumuzdan beri kullandığımız için vücudumuz buna alışık. Ama hiç tırpan kullanmamış biri tırpan kullanırsa kasları bir süre ağrıyabilir. Bazen televizyonlarda tırpanla biçme geleneğini belgesellere haberlere konu ediyorlar. Biz seviyoruz tabi ama gelişen tarım aletlerini kullanma imkanımız olsun da isterdim ama maalesef arazi yapılarımız buna müsaade etmiyor” diye konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası