Artvin Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticilik yapan Nurhayat Bilgin, unutulmaya yüz tutmuş ehramı gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Yıl boyunca 12 kursiyer ile birlikte ehram dokumadan örtüler, şalvar ve fular yaptıklarını dile getirdi. Usta öğretici Bilgin, ehram hakkında bilgi vererek şu sözleri dile getirdi: “Ehram eskiden baş örtüsü denilen örtü çeşidi ağaç tezgahlar ile örülebiliyor akmalı tezgahlarda örüyoruz biz. Hakiki yün, ipek kullanarak dokumalarımızı elde ediyoruz. Sandıklarda kalan ürünleri gün yüzüne çıkardık ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz.”

Bilgin, hakiki deriden çanta ve cüzdan yaptıklarını belirterek dövme tekniği ile çeşitli ve farklı ürünler ortaya koyduklarını aktardı. Üç çeşit ehram modeli olduğunu belirten Bilgin, ürünleri değişik şekillerde modernize ettiklerini söyleyerek “Üç çeşit ehram modelimiz var; kırmızı kenarlı ehram, hanım eli motifli ehram ve kelebek motifli ehram. Bunları modernize ederek masa örtüsü, şal, fular, kravat, yelek yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bilgin, ürün satışlarını gerçekleştirmek için valilik ve belediye aracılığı ile satış noktalarının olduğunu aktardı.

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası