Tuğçe Kocaman Özçelik, sağlıklı yaşam nedeni ile beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeme bozukluğunun takıntı haline dönüşmesi ile fiziksel ve ruhsal sorunların ortaya çıktığını dile getiren Özçelik, yeme bozukluğu nedeni ile Anoreksiya Nevroza ve Bulumia Nevroza hastalıklarının ortaya çıktığını söyledi. 

Özçelik “ Anoreksiya nevroza ve Bulumia nevroza bu tanı grubu içerisinde en sık rastlanan ve ruhsal belirtilerin yanı sıra ciddi bedensel sorunlardır. Yeme bozuklukları özellikle ergenlerde sık görülmesinin yanı sıra ölümcül sonuçlarda doğurabilir” dedi.

Anoreksiya nevroza hakkında bilgi veren Özçelik, “Zayıf bedene sahip olma isteği ve şişmanlık konusunda aşırı korkunun hakim olduğu bir yeme bozukluğu tablosudur. Anoreksiya hastaları canlı ve hareketli olması dikkat çeker. Besin alımını aşırı kısıtlar, kendini kusturma, aşırı egzersiz gibi ciddi beden algısı bozukluğu eşlik eder. Kişi kendini değerlendirirken vücut ağırlığı ve biçimine yersiz bir önem yükler” diye konuştu. 

Bulimia nevroza ise aşırı beslendikten sonra düzenli olarak kusma ve aşırı egzersiz ile telafi etme çabası olduğunu aktardı. Özçelik “Bu gibi hastalıkların geçmişinde aile yapısı ve sosyal çevre büyük önem taşıyor. Ailede yeme davranışı bozukluğu, ailede alkolizm ve ruhsal hastalıklar, anne-çocuk ilişkisindeki sorunlar, çevreden zayıf olma baskısı bu hastalıklara neden oluşturabiliyor”

Duygusal yeme durumunun diyetisyenler ile psikiyatristin ortak çalışma alanları olduğunu vurgulayarak bu tür hastalıklardan çocukları uzak tutmak için düzenli yemek yeme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini kaydetti. 

Tuğçe Kocaman Özçelik, sosyal medyadaki diyetlerin kişilere uygun olmadığına dikkat çekerek “Sosyal medyalardaki diyetleri denemek bize zarar verir, bu diyet hem kişiye uygun değildir hem de yasak besin psikolojisi ile besinlerle aramıza kötü bir ilişki oluşturur. Bunun sonucunda kişi kalorileri sayarak beslenir ve bu durum iler giderse ne kadar az kalori alırsam o kadar hızlı zayıflarım düşüncesi oluşur. Böylelikle yeme bozukluğu davranışları gözlemlenebilir. Bu durum sadece bir örnektir. Az kalorili beslenme vücudumuza bedenen ve ruhen zarar verir. Sağlığınız kıymetli, kulaktan dolma bilgilerle kendinize zarar vermeyin” dedi. 

Devlet Hastanesi yenileniyor Devlet Hastanesi yenileniyor

Haber: Çiğdem ARSLAN 

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN