Zekeriya Köyü ve Aksu Yaylasında bulunan bal için Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı bölgeye davet edildi. Artvin Valiliği ve Ardanuç Kaymakamlığının da desteklemiş olduğu projeyle yeşil balın markalaşması için çalışmalar başlattıklarını bildirdiler.

yeşill bal

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı bölgede inceleme yaptıklarını söyledi. Kolaylı, bölgede insan eli değmemiş bakir ve endemik balların var olduğunu söyleyerek kaymakamlık ve valilik bünyesince çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Bölgede arıcılığın ve tarımın gelişmesine katkı sağlayacaklarını vurgulayan Kolaylı,

“Bugün burada Artvin’in Ardanuç ilçesi Zekeriya Köyünün yaylası ve Aksu denen bölgedeki bir yayladayız. 2300-2400 rakımlı bir bölgede bulunuyoruz. Buraya bu bölgenin ballarını incelemek üzere Üniversite, Kaymakamlık, Artvin Valiliği, Muhtarlık, Basın ve Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere bir ekiple geldik. Hem incelemeler yapıyoruz, hem arıcıları bilgilendirme toplantıları yapıyoruz hem de bu bölgenin kalkınması için hangi projeler gerekiyorsa onların tartışmalarını birlikte yapıyoruz. Bu bölge hiç insan eli değmemiş ve çok bakir ve çok endemik türleri içinde barındıran nadir bölgelerden ve nadir yaylalardan birisi ve ballarını 5-6 yıl önce yeşil bal olarak tespit etmiştik ama detaylı olarak çalışma imkanımız olmadı. Şimdi Kaymakamlık ve Valiliğinde destekleriyle başlatmış olduğumuz yeşil bir balın insan sağlığı üzerine etkilerini ve yeşil balın coğrafi olarak nasıl markalayabiliriz diye çalışma başlattık ve inşallah kısa zamanda sonuç alırız ve bütün dünyaya bu balı tanıtırız diye ümit ediyorum. Bu Bölgenin arıcılığının ve bölgede tarımın gelişmesine çok katkı sağlayacağına diliyoruz” dedi.

yeşill bal8 (2)

Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık. Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık.

Ardanuç Kaymakamı Mehmet Çelik, üniversite hocalarından destek alarak projeyi gerçekleştirmek için çalışmalar yaptıklarını şu sözlerle dile getirdi,

“Ardanuç Zekeriya Köyü 2300 rakımlı Aksu mevki sindeyiz ve Artvin Valiliğin öncülüğünde el değmemiş coğrafyamızda ve endemik çeşitliliği arasında bir yeşil bal üretimi gerçekleştirmek istiyoruz. Valiliğimiz ve kaymakamlığımız girişimci arıcıları destekleyerek Üniversitedeki hocalarımızdan rehberlik alarak ve kurumlarımızı da aktive ederek projeyi başarmak istiyoruz. Yeşil balın kıymetini ve değerini bütün Türkiye toplumuna bunu anlatmak ve buradan balı Türk Toplumuna kazandırmak istiyoruz.”

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası