Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2019'dan beri 11 Kasım'da ağaç varlığını çoğaltmak için fidan dikme etkinliği gerçekleştiriliyor.

Artvin Borçka Karayolunun 15. kilometresinde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sedir ağaçları ile yazılan ‘Türkiye Yüzyılı’ yazısının etrafı yeşillendirildi.

yüz bin fidan ka11 (4)

Fidan dikim etkinliğinde konuşma yapan Vali Cengiz Ünsal, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü; ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı, daha yaşanabilir kılmak için bir farkındalık ve fidanları toprakla buluşturma günüdür.    Ormanlarımız en değerli hazinemizdir. Ormanlarımıza sahip çıkmak ise bizim insanlık vazifemizdir.11 Kasım, bu hazinemize ve vazifemize sahip çıktığımız, geleceğe nefes olduğumuz önemli bir gündür. Her yıl 81 ilimizde milyonlarca fidanı toprakla buluşturuyoruz. Geleceğimize nefes, çocuklarımıza neşe oluyoruz.” dedi.      

yüz bin fidan ka11 (2)

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün, gelecek nesillere karşı sorumluluğu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendirdiklerini ifade eden Ünsal, “Ormanlarımızı, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görüyoruz. Ormanlarımıza, Peygamber Efendimizin 'Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz' hadisine uygun olarak sahip çıkmak durumundayız. Sağlıklı bir toplumun, sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği idrakiyle geleceğimizin teminatı evlatlarımıza zümrüt yeşili bir Türkiye bırakmak için gece gündüz durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz. Bu emeğin, bizi en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa'da ilk, dünyada 4'üncü sıraya taşıdığını belirtmek istiyorum. Ülkemiz sahip olduğu ormanlarıyla, yeşil alanlarıyla, doğal parkları, vadileri, kanyonları, ırmakları, şelaleleri, mesire alanlarıyla, adeta bir yeryüzü cennetidir. Bizler bu yeryüzü cennetini, en güzel şekilde sahip çıkarak yarınlara miras bırakabilmek için emek veriyoruz. Maalesef geçen yıl ülkemiz büyük orman yangınlarına maruz kaldı. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü vesilesiyle de gençlerimizle birlikte yeni fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ormansız bir yurt, vatan değildir.” sözünden hareketle milli bir şuurla, milli bir seferberlik bilinciyle, her daim daha fazla fidanı vatan toprağımızla buluşturmaya yarınlara yeşil miras bırakmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.                                        

Törende konuşma yapan Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya 2019 yılından beri Artvin’de 70 farklı lokasyonda 200 binin üzerinde fidan ile geleceğe nefes olduklarını söyledi.

Özkaya, konuşmasında, “Kurumsal görevlerimiz kapsamında, Bakanlığımızca yürütülen ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, "Geleceğe Nefes" adı altında 2019'da ulusal düzeyde başlattığımız ağaçlandırma kampanyamız, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında uluslararası şekilde gerçekleştirilmiş, gerçek ve tüzel kişilerce etkinliklere büyük ölçüde katılım sağlanmış ve 4 yıllık uygulamalar neticesinde,

“Kent meydanı şehrimizin kalbi olacak” “Kent meydanı şehrimizin kalbi olacak”

Artvin İlimizde 70 lokasyonda, toplamda 202 bin 234 adet fidan, vatandaşlarımızla birlikte toprakla buluşturulmuştur.” dedi.yüz bin fidan

Milli Ağaçlandırma Günü fidan dikim etkinlikleri tüm kurum, kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar ile birlikte, Cumhuriyetimizin ilanının 100’ncü yılı coşkusuyla, Türkiye genelinde 2023 farklı sahada, 81ilde ‘100. Yıl Cumhuriyet Ormanları’ tesis edileceğini vurgulayan Özkaya, “Bizde Cumhuriyetimizin ilanının 100. yıl dönümünde Artvin İlimizde tüm ilçelerde 48 lokasyanda100 bin adet fidan dikimi ile bu seferberlikte yerimizi alıyoruz. Bugün saat 11:11’de bu bereketli topraklarda, ıhlamur lavanta, ceviz, elma, sedir, servi ve defne başta olmak üzere toplam 2023 adet fidanı toprakla buluşturduk. Çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız en değerli miras, bugün dikeceğimiz bu fidanlar olacak. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde Türkiye Yüzyılına Nefes olmak için hazırız.” diye konuştu.

Haber: Gülşen MAKAR

yüz bin fidan ka11 (1)

Editör: GÜLŞEN MAKAR