Artvin’ de 112 acil çağrı merkezi müdürlüğü mevcut müdürlük ve personellerle birlikte faaliyete geçerek çalışmalarına başladı. Gerekli tüm birimlerin aynı mekânda olduğu 112 Acil Çağrı Merkezleri ve koordinasyon imkânı sağlayan model ile tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmalar sağlanıyor.
Vali Yardımcısı Onur Özaydın ve 112 acil çağrı birimi müdürü Şenol Çiftçioğlu 112 acil çağrı merkezinin kuruluş amaçlarını ve çalışma sistemlerini anlattı.
112 acil çağrı merkezinin olası can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi sağlayan bir sistem olduğunu belirten Vali Yardımcısı Onur Özaydın “Bugün Artvin Valiliği bünyesinde hizmet veren 112 acil çağrı merkezi müdürlüğümüzün hizmeti ile alakalı genel toplantı yapmayı sizlerle birlikte uygun gördük. 2005 yılından itibaren büyük şehirlerimizde yatırım izleme koordinasyon Başkanlığı bünyesinde diğer Büyükşehir statüsünde olmayan iller için 112 acil çağrı merkezlerimiz oluşturulmaya başlandı. 81 ilimiz de olduğu gibi Artvin ilimizde de 112 acil çağrı merkezi müdürlüğümüz mevcut müdürlük ve personellerle birlikte faaliyete geçerek çalışmalarına başladı. 112 acil çağrı merkezi hizmetleri hakkında genel bilgi vermek gerekirse daha önce hepimizin bilmiş olduğu gibi özellikle afet ve benzeri olaylarla alakalı örneği acil çağrı gerektiren yangın Emniyet ve asayiş ile alakalı jandarma ve emniyetin sorumluluk alanına giren şeyler bunun dışında Affet ile ilgili birden fazla kurumumuzun görev alanını ilgilendiren hususlarda farklı Çağrı alanları mevcuttur. 112 acil çağrı merkezi temel kuruluş amacı tüm Paydaş kuruluşları olası bir olumsuzluk anında vatandaşlarımızda en uygun ve en hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlamak olası can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi sağlayan bir sistemdir.” Dedi.
112 acil çağrı merkezinin asıl amaçlarına da değinen Çiftçioğlu, “Acil çağrı merkezinin üç temel amacı vardır Bunlardan birincisi Acil durumlarda birden çok numara yerine tek bir numarayı vatandaşın bilmesini sağlamak. Acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede koordine edilmesini sağlamak. Kurumların gereksiz ve asılsız ihbarların meşguliyetinin ortadan kaldırarak hem işgücünün hem maliyeti en aza indirmek. Mevzuat açısından 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 271 maddesinin 4. fıkrası ile büyükşehirlerde yatırım izleme Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde diğer illerde de valilikler bünyesinde de 112 çağrı merkezlerinin kurulması hüküm altına alınmıştır. 16.05.2014 tarihinde 24 sayılı gazetede yayınlanan 112 acil çağrı merkezleri müdürlüklerinin görev yapan personellerin çalışma esaslarını düzenleyen 112 acil çağrı merkezleri görev ve çalışma yönetmeliğine girmiştir. 30 Mart 2005 tarihli 5326 sayılı kanunda yapılan değişiklikler 112 acil çağrı merkezlerinin asılsız ihbarlarla meşgul edenlere 250 TL cezai müeyyide vardı, tekerrür halinde bu cezanın iki katı aktarılmaktaydı. 2022 yılında yeniden değerlendirme oranları ile bu miktar 560 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Görev yetki ve sorumluluklarımız il genelinde il jandarma komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü var ise Sahil Güvenlik, belediyeler Orman Bölge Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma Müdürlükleri İş Sağlık Müdürlüğü ile valilikçe belirlenen diğer kurumların görev alanlarına giren acil çağrı merkezlerine sürekli erişim esasına göre karşılamak ve gerekli koordinasyonu sağlamak” şeklinde konuştu.
Hatice Diler

Belediye Başkan Adayı Netleşti Belediye Başkan Adayı Netleşti

Editör: Haber Merkezi