CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu


Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yıkıcı etki gösteren kanser hastalıkları nedeniyle Milletvekili Bayraktutan Artvin’de bir Onkoloji Hastanesi kurulması adına gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması için Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.
“Doğu Karadeniz’de her geçen gün artan Kanser ölümlerinin önüne geçebilmek ve Artvin Halkının sıklıkla yaşadığı Kanser hastalığına tedavi sağlayabilmek adına bölgede donanımlı bir Onkoloji Hastanesi kurulması adına gerekli çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır” diyen Bayraktutan yaptığı açıklamada;
" Günümüzün en önemli hastalıkları arasında bulunan ve tüm ölüm vakalarının beşte birini oluşturan kanser hastalıkları, ne yazık ki hem ülkemizde hem de dünyada artış gösterme eğilimindedir. Ancak Kanser Hastalıklarının özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki etkisi daha yıkıcıdır. Çernobil’in Türkiye’yi etkilediği bilinmesine rağmen, kanser kayıtlarındaki özensizlik ve devletin bu konuları araştırma konusundaki “isteksizliği” nedeniyle, resmi kurumların dünyadaki benzer çalışmalara Ülkemizde rastlanmamaktadır. 2006 yılında yayımlanan, “Çernobil Nükleer Kazası Sonrası Türkiye’de Kanser” başlıklı Türk Tabipleri Birliği raporu ise bu konudaki açığı kapatmaya çalışan önemli çalışmalardan birisidir. Hopa Belediyesi’yle yapılan ortak çalışmanın sonucunda, Hopa’da 2006 yılı öncesindeki üç yılda meydana gelen ölümlerin yüzde 47’sinin kanser kaynaklı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Kanser sebebiyle gerçekleşen ölümler Doğu Karadeniz’de hemen hemen her eve uğramış, her ailenin canını yakmıştır. Artvin ilinde Kanser vakalarındaki artış ve tedavi sürecindeki zorluklar nedeniyle vatandaşlarımız yıllardır donanımlı bir Onkoloji Hastanesi kurulmasını talep etmektedir. 28.11.2014 tarihinde bu konuda Meclis Araştırma Önergesi verdik. 2017 yılında yazılı soru önergesi verdik. TBMM Genel Kurulu’nda konuştuk, 27. Dönem’de şimdiye kadar 10 tane yazılı soru önergesi verdik. Şimdi tekrardan bir Meclis Araştırma Önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdık. Doğu Karadeniz’de her geçen gün artan Kanser ölümlerinin önüne geçebilmek ve Artvin Halkının sıklıkla yaşadığı Kanser hastalığına tedavi sağlayabilmek adına bölgede donanımlı bir Onkoloji Hastanesi kurulması adına gerekli çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Semahat Başar

Editör: Haber Merkezi