Mesleğe 5 yıl muavinlik yaptıktan sonra başlayan Ustabaş, 60 yıllık ömrünün 35 yılını yollarda geçirdi.

10 yıl yurtdışında 10 yıl da yurt içinde tır şoförlüğü yapan Ustabaş, 10 yıldır Artvin’den Hopa’ya yolcu taşıyor.

Baba mesleği ile 5 çocuk büyüten Ustabaş, şoförlüğün artık popüler meslek olmadığına değindi.

Mesleğe başlanma serüveninden bahseden Ustabaş, “Mesleğime 5 yıl muavinlik yaparak başladım. Kendi arabamız vardı ben de onun muavinliğini yapıyordum. Gençliğim yollarda geçti. Ülkemizin 50’den fazla ilini görme şansım oldu. Başka meslek yapsaydım belki de bu şansı elde edemeyecektim. Mesleğimin en sevdiğim yönlerinden biri de bu. Muavinlik yaptığım sırada şoförlüğü profesyonel olarak öğrendim ve kamyon alarak uzun yol şoförlüğüne başladım.” dedi.

Dünyanın çeşitli ülkelerine de yük taşımacılığı yapan Ustabaş, yollarda yaşadığı zorluklardan bahsederek, “1986 yılında yurt dışına yük taşımacılığı yapmaya başladım. O dönemde yaşanan zorluklar da çoktu tabi. Özellikle yollarda lastikler çok patlardı. İran yolunda 5-6 kere lastik patlardı. Tabi bunun yanında vatanından ve aileden uzak olmanın da zorlukları vardı. Bizim hayatımız yollarda özlem çekerek geçer.” diye konuştu.

Olumsuz Etkileri Süren Bir Faaliyettir.” Olumsuz Etkileri Süren Bir Faaliyettir.”

Trafik kurallarına uymanın önemine değinen Ustabaş, 30 yıllık meslek hayatında 1 trafik kazası ve toplamda 5’i geçmeyecek trafik cezası olduğunu aktardı.

Hikmet Ustabaş (1)

İran’da yaptığı kazayı unutamadığını söyleyen Ustabaş, “İran’da yolda aracımla seyrederken karşıdan gelen araç benim şeridime geçti. O an manevra yaparak kurtulmak istedim. Direksiyonu fazla çevirmişim köprüden aşağı uçtum. Ufak tefek yaralarla atlattım. Araba ağır hasarlıydı. O anı asla unutamıyorum.” ifadelerini kullandı.

Artan akaryakıt ve yedek parça ürünleri nedeniyle mesleğin gelirinin düştüğüne değinen Ustabaş, “Artan akaryakıt fiyatları bizi çok etkiledi. Şuanda biraz daha düzeldi ama yine de eskiye nazaran çok pahalı her şey. Aldığımız ücret sigortaya veya aracın bakım masraflarına yetmiyor. Emekli maaşıyla geçim olmuyor. Borç çok ödemek için çalışmak zorundayım. Borcum olmasa da bu işi yapmaya devam ederdim. Bizim İçin bir tutku bu. Çalışma saatleri de uygun olduğu için hem emekliliğin tadını çıkarıyorum hem de geçimimi sağlıyorum.” şeklinde konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası