Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi

Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak emeklilere tek seferlik verilen 5 bin lira ikramiye hesaplara yatırıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler, çalışan emekli kapsamına alındığı için bu ikramiyeden faydalanamadı.

Tek seferlik verilen 5 bin liralık ikramiyede konulan şartlar emekliler tarafında tepki oluşturdu. Tüm Emeklilerin Sendikası Borçka Temsilcisi Selahattin Sancak Şahin, verilen 5 bin liranın zor durumda olan emekliler için pansuman olacağını söyledi.

Tek seferlik verilen ikramiyede bulunan şartların emekliler için haksızlık olduğunu dile getiren Şahin, emeklilerin durumunun kötü olduğunu şu sözlerle ifade etti  “5 bin lira bir yerde bir pansuman olacaktı sağ olsun ÇKS diye Ziraat Odalarına üye olan kişilere kaynaklı bir şart getirdiler. Bundan dolayı Borçka’da zannedersem yüzde seksen, doksan kişi bu emeklilere verilen paradan faydalanamadı. Bunda şöyle bir haksızlık var, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum hem de 100. Yıl adına verilmiş ikramiyeyi vermemek için türlü dümenler çevrildi. Bende sadece ziraat odasına üyeyim alamadım. En azından yardım alan ile almayanları ayırmaları gerekiyor ama bunu bile yapmadılar. Bu beş bin lira karın doyurmak için değil borcuna pansuman olmak için olacaktı”

“Kök maaş dediler 7.500 lirada bıraktılar emeklileri çoğunu. Bu beş bin lirayı verseydiler o arada almadığı maaşı bir şekilde amorte ederdi. Bir sürü emekli arkadaşımızın ister sendikamıza üye olsun ister olmasın zaten 7.500 lira alarak mağdur edilmiş durumdalar. Herkesin kredi kartlarına borcu var, kredilere borcu var en azından bu para ile birini kapatabilirdi. En azından gelecek ay için bir para kalırdı” dedi.

Emeklilerin geçinemediklerinden kaynaklı ikinci iş tercihinde bulunduklarını kaydeden Şahin “Ankara, İstanbul, İzmit, Bursa Samsun gibi metropol illerdeki emekliler ne yapsın. Oradaki emeklinin bizden daha çok sorunu var çünkü oradaki ev kiraları daha fazla. Ne yapacak bu emekliler? Birde ikinci iş oldu mu vermiyorlar. Emekli ikinci işi niye yapar geçinebilmek için. Geçinemiyor ki ikinci işi tercih ediyor. Bu anlamda genel bir mağduriyet var. Bu mağduriyeti gidermek devletin asli görevidir” diye konuştu.

Selahattin Sancak Şahin son olarak, 10 Aralıkta Ankara’da gerçekleşecek olan ortak basın açıklamasına tüm Borçka halkını davet etti.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: EMİNE OCAKÇI