Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday  Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday 


Afet bilincini oluşturma, afet öncesi, afet anı ve sonrasında neler yapılması gerekiyor başlıklı eğitim verildi
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası(ARTSO) üyelerine eğitim düzenlendi. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla AFAD il Şube Müdürü Ömer Burak Korucu tarafından Afet ve Farkındalık Eğitimi ve tahliye tatbikatı bilgisi sunuldu.
Eğitime Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İrfan yıldırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Ali Öktem, Meclis üyesi Aykut Bucak ve Mehmet Ali Uzun oda personeli ve üyeler katıldı.
Afet öncesi hazırlıkları, afet sırasında yapılması gereken hazırlıklar, afet sonrasında nasıl hareket edilmeli başlıklarında bilgiler verildi. Türkiye’nin afet risk haritası genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra Artvin özelinde daha sık görülen afetler hakkında bilgilendirme yapıldı.
Deprem, sel, yangın, çığ, heyelan gibi afetler anında yapılması gerekenleri sunum halinde aktaran Artvin AFAD Şube Müdürü Ömer Burak Korucu, deprem anı hakkında bilgiler vererek, evin içindeki tehlikelerin camlar, elektronik eşyalar, dolaplar olduğunu belirtti.
Afet çantasının önemine dikkat çeken Korucu, su, yiyecek, sağlık kayıtları, ilaçlar, çok amaçlı çakı, giysi battaniye, düdük, sigorta evrakları gibi eşyaların çantada bulundurulması gerektiğini belirtti.
Sel ve taşkın anında yapılması gerekenler hakkında uyaran Ömer Korucu, "Sel uyarısı yapıldığında temiz su hazırlayın, yüksek yere çıkın, acil durum çantanızı hazırlayın. Sel anında gerekmedikçe dışarı çıkmayın, araba kullanmayın, elektrik kaynaklarından uzak durun, sürüklenebilecek parçalara karşı kendinizi koruyun. Sel ve taşkın sonrasında yetkililerin uyarılarına göre hareket edin. Binada hasar var mı diye kontrol edin. Evinizin etrafında hâlâ su varsa eve girmeyin. Kopmuş elektrik kablolarına temas etmeyin, hastalık yayılmaması için fare gibi hayvanlardan uzak durun" dedi.
Heyelan anında başın ve boynun korunması gerektiğine dikkat çeken AFAD Şube Müdürü Ömer Burak Korucu "Heyelan Sırasında Binadan çıkmak ve heyelan bölgesinden uzaklaşmak için yeterli vaktiniz varsa tahliye olun. Evinizde bulunan elektrik, gaz ve su tesisatlarını kapatın. Eğer Kapalı Alandaysanız; Yeterli vaktiniz yoksa içeride kalın, Sağlam eşyaların altında ve/veya yanında çök - kapan – tutun hareketini uygulayın, Hissettiğiniz hareket sona erinceye kadar yerinizden ayrılmayın. Dışarıdaysanız; Heyelan veya çamur akıntısının hareket yolunda durmayın, çevrenizdeki insanları da uyarın, Mümkün olduğu kadar yükseklere çıkın, zamanınız veya saklanabileceğiniz sağlam bir şey yoksa olduğunuz yerde çök-kapan-tutun hareketini yaparak başınızı ve boynunuzu koruyun" ifadelerine yer verdi.
Eda Başar Özkan

Editör: Haber Merkezi