Usta Öğretici Semihan Karaoğlu ahşap yapma kursu hakkında bilgi vererek ıhlamur, kavak gibi ağaç türlerinin kullanıldığını aktardı. Ahşap yapma kursunda ürünlerin yapım aşamasından bahseden Karaoğlu “Kursumuzda ahşap ve ahşabın çeşitlerini çeşitli ağaçlar üzerine belli bir ısıda ahşaba tonlama yaparak işliyoruz. Ahşap olarak ağaçlarda ıhlamur, kavak bazen ardıç olarak çeşitlendirebiliyoruz ama genel olarak ıhlamur kullandığımız ağaç çeşitleri. Bunun yanı sıra kavak kontrplak üzerine genelde standart olarak kavak plakalara çalışmaktayız. Ağacın yapısına göre tonlamalar değişebiliyor. Makinelerimizde belli bir ısı var ve belli bir ısıda bunu ahşabın üzerine tonlama şeklinde işliyoruz. Üzerine önce biz şablonunu oluşturuyoruz karbon kağıdı ile daha sonra çizimini yapıyoruz. Çizimini yaptıktan sonra üzerine ahşaba makinenin belli ısısı ile tonlama yapıyoruz. Bu tonlama çeşitlerinde karartma, gölgelendirme var onun yanı sıra belli bir tonlama çeşitleri bulunmaktadır” dedi.

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (1)

Kullanılabilir ürünler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Karaoğlu, kursun el becerisi ve maddi kazanç sağladığını şu sözlerle dile getirdi“ Kursumuza genelde orta yaş katılım gösteriyor fakat gençlerde çok nadir olsada gelmeye çalışıyorlar. Kursumuz el becerileri gelişme açısından hem ekonomik olarak aile bütçesine maddi olarak para kazandırıyor. Bu seneki kursumuzda mesela güzel satışlar yaparak güzel rakamlara ulaştık. En son 12 Bin TL’lik bir satış yaptı genç öğrencilerimizden biri. Gençlerinde ilgisini çektiğimizi düşünüyorum çeşitli magnetler, hediyelik ürünler, kolyeler bu tür şeyler biraz daha gençlere hitap ediyor. Sadece ağaç ile de kalmıyoruz sadece ağaca çizip bitti demiyoruz. Kullanılabilir şeylere daha çok yoğunlaşıyoruz. Ağaç olarak yapabileceğimiz ne varsa değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

binlerce yıllık tarihe ışık tutan "Gelin Odaları" turizme kazandırılacak binlerce yıllık tarihe ışık tutan "Gelin Odaları" turizme kazandırılacak

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (2)

“Emek ve Sabır İstiyor”

Boyayı ahşap ile bütünleştirmeyi sevdiğini belirten Semihan Karaoğlu, boyanın ahşabın önüne geçmeyecek şekilde belli bir dengede kullandığını kaydetti. Makinen ısısı ile tonlama yapmanın zor olduğunu, emek ve sabır gerektiren bir işlem olduğunu belirtti.

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (9)

Ekonomik katkı ve insanları dinginleştirme açısından yararlı bir kurs olduğunu dile getiren Karaoğlu“Herkes bu ürünleri çıkartmanın hızlı olduğunu düşünüyor ama ahşap yapma çok sabır isteyen bir şey. O kadar yavaş ilerlemesi gereken bir sanat ki biran önce yapayım bitsin havasında değil. Tamamen sabır istiyor, zaman istiyor. Boya ile biz bunları renklendirmeye çalıştık sıkıcılığı biraz kırmak adına mat görüntüye biraz daha boya ile renk vermeye çalıştık. İşin içerisine akrilik boya girdiği için biraz daha sıcak bakmaya başladılar kursiyerlerimiz. Boyayı ahşap ile bütünleştirmeyi çok seviyorum ama bunu tabi ahşabın önüne geçmeyecek şekilde belli bir oranda kullandığım zaman ikisi aynı dengede çok muazzam bir görüntü yaratabiliyor.

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (10)

Biraz zor geliyor ilk etapda makine ile belli bir tonda yapmak çünkü fırça ve kalem kullanmıyorsun sadece makinenin bir ucundaki belli bir ısı ile ağacı tamamen kendin tonlayarak yapıyorsun. Bunu da belli bir aşama ile defalarca üzerinden geçerken o tonu yakalamaya çalışıyorsun. Bir kerede olmuyor biraz emek ve sabır istiyor. Psikolojik olarak kendilerini dinginleştirmek açısından çok iyi geldiğini düşünüyorum bu kursun ikinci olarak da ahşabın her insana iyi geldiğini düşünüyorum. Gerçekten geçen seneki birçok öğrencinin psikolojik sorunları vardı yılın sonunda hepsinde ahşabın onlara bir tedavi gibi geldi.Ekonomik olarak da katkısının küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu değişik fikirlere yer verdiğini yelpazesinin geniş olduğunu düşünerek ahşap yapma kursuna herkesi bekliyorum” diye konuştu.

Gülşen MAKAR

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (6)

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (7)

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (5)

Ahşap Üzerinde Gerçekleşen Sanat Eserleri (4)

Editör: Editör Masası